Ahir va ser el primer de maig. Un primer de maig diferent on no hi hagueren les tradicionals manifestacions reivindicatives al carrer, que per cert, enguany complien 130 anys, ni tampoc per exemple en algunes agrupacions socialistes, com és el cas de la d’Almenara, amb les tradicionals paelles de germanor. Ara bé, les reivindicacions sempre estan presents, i enguany més si cap, per a que aquesta pandèmia que vivim actualment no siga utilitzada com a excusa per a retallar i perdre els drets aconseguits pels nostres treballadors.

Està clar que el covid-19 marca un abans i un després, on hi haurà un nou panorama, al que tindrem que adaptar-nos amb qüestions i formes de treballar noves que no es pensaven. Haurem de prendre noves iniciatives, i contar amb els agents socials i els sindicats perquè haurem d’adaptar-nos a unes noves jornades laborals i formes de treball marcades per l’aforament i la seguretat. Haurem d’adaptar-nos als nous temps, però hem de deixar clar que no hi haurà ni deu haver ni un pas enrere en quan als drets laborals de treballadors i treballadores.

Afortunadament, en aquesta crisi està l’esquerra al govern tant d’Espanya com a la Comunitat Valenciana, i com no pot ser d’altra manera defensarà als treballadors i treballadores per damunt de tot perquè l’important són les persones. Per això s’han ficat en marxa i s’estan preparant nombroses mesures de protecció, com prohibicions d’acomiadaments, subsidis i, pròximament, l’anomenat ingrés mínim vital, que portava el PSOE al seu programa electoral i que ja s’està fent a la nostra Comunitat.

Per això, aquesta vegada no passarà el que va fer la dreta, que en l’anterior crisi va castigar als treballadors i treballadores amb les seues mesures, que van tardar molt en refer-se i encara hi havia gent que no ho havia acabat d’aconseguir. Ara això no passarà gràcies als actuals governs d’esquerres.

Finalment vull fer un reconeixement als milers de treballadors i treballadores del sector sanitari, així com de les activitats essencials que han estat al peu del canó durant tot aquest temps arriscant-se pels demés. També volguera tindre un record a totes les persones que ens han deixat a causa d’aquesta pandèmia.

*Alcaldessa d’Almenara i secretària d’Organització del PSPV de la província de Castelló