Els darrers dies a la Vall d’Uixó han sigut molts els comerciants, hostelers, veïns i veïnes que ens han fet arribar el seu malestar per l’increment de la taxa dels residus aplicada pel Consorci per a este any 2017. Concretament, les noves taxes han suposat que un nombre considerable de famílies hagen de pagar un impost per les seues cotxeres que fins ara mai no havien pagat; en el cas dels comerciants i hostelers, l’augment de la taxa ha sigut en molts casos de més d’un 50%, donat que s’han modificat els trams en què es dividia. A més, s’ha perjudicat més els més menuts, contràriament a qualsevol política considerada d’esquerres. Per si això no fóra suficient, cal afegir l’errada involuntària (confiem) del servei de recaptació de la Diputació de Castelló, en posar un membrete en què s’indicava l’adreça del nostre Ajuntament i no la de les oficines de la Diputació com hauria de figurar, creant confusió i provocant que les persones entengueren que havien de dirigir les seues reclamacions al lloc equivocat.

LA MATEIXA setmana passada vaig tindre l’oportunitat de dirigir-me al president del Consorci i traslladar-li el malestar ocasionat, així com la falta d’informació rebuda. Per molt que es pretenga sanejar una institució, per molt que s’intente millorar un servei, per molt que defensem que cal reciclar i desenvolupar formes de vida més sostenibles, no es poden augmentar els impostos d’eixa forma a la gent treballadora i a les persones que lluiten cada dia per tirar endanvant el seu negoci en una situació tan complicada com la que vivim. Per això, a nivell municipal, estem fent el possible per rebaixar l’IBI, abaixant el valor cadastral de les vivendes. Sempre cal explicar els canvis, els avantatges que suposadament s’han de rebre, els motius pel que es prenen determinades decisions i deixar ben clar qui i com es prenen.

Per tot això, des de l’Ajuntament de la Vall d’Uixó anem a treballar de valent per a què des del Consorci es recapacite i es tinguen en compte aquestes consideracions. Al cap i a la fi, rectificar és i serà de savis, i més quan es fa per a evitar que acaben pagant-ho els mateixos de sempre.

*Primer tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó