En aquesta complicada travessia que com a societat estem afrontant des que l'expansió del coronavirus va posar a prova les estructures sanitàries i econòmiques del nostre país, l'Ajuntament de Vila-real no ha perdut mai de vista els principis i els eixos estratègics que guien l'acció del govern de progrés que ens vam comprometre a liderar fa ja nou anys. Garantir i reforçar en la mesura que siga possible els serveis a la ciutadania i generar oportunitats per a, entre tots i totes, construir una ciutat més innovadora, integradora, solidària, sostenible i amb una economia diversificada, són objectius irrenunciables i cap als quals naveguem sense descans, ara amb el vent en contra per culpa de l'enemic invisible que ha suposat aquesta pandèmia.

Però, malgrat tot, el nostre horitzó és clar. Per aquesta raó, la maquinària del nostre Ajuntament no es para ni fa vacances. Durant l'últim mes i mig hem activat un Pla de xoc especial dels Serveis Públics amb motiu de la situació extraordinària provocada per la covid-19. Amb sis eixos fonamentals d'acció, la finalitat d'aquest pla és que, amb l'entrada del mes de setembre i l'arrancada d'un nou curs, la ciutat recupere el pols amb la major normalitat i seguretat possible, sempre dins de les restriccions i limitacions que la batalla contra el coronavirus està obligant a adoptar a les autoritats sanitàries.

Un pla de xoc que estem desplegant en sis àmbits d'actuació: posada a punt i neteja d'edificis i instal·lacions municipals, amb especial èmfasi en el condicionament dels col·legis per a ajudar al fet que el nou curs escolar puga començar amb garanties de seguretat per a l'alumnat; adequació de zones verdes; neteja de l'entorn del Termet i l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia amb una brigada específica de 5 operaris per a actuar en aquest paratge, principal pulmó verd de la nostra ciutat i un punt de referència per a l'oci i la pràctica de l'esport; desbrossament i neteja de cunetes i barrancs per a previndre avingudes en cas d’episodis de gota freda aquesta tardor; condicionament de camins rurals i neteja de la via pública.

En definitiva, un paquet de mesures que posa el focus en la millora de la qualitat de vida i els serveis i que al mateix temps compleix una funció social perquè per a la seua execució el departament de Serveis Públics compta amb el reforç de 37 operaris contractats per un període de dos mesos a través del programa d’ocupació per a treballadors agrícoles en atur. Unim, d’aquesta manera, dos pilars de la nostra acció de govern: enfortiment dels serveis públics i generació d’oportunitats i ocupació.

Una planificació dissenyada amb l'esperança que l’inici del curs i el retorn a la nova normalitat el mes de setembre es produïsca en les millors condicions, sent conscients que haurem de conviure amb la inevitable incertesa per l’evolució de la crisi sanitària. En aquests moments veiem amb preocupació el repunt de contagis tant en la Comunitat Valenciana com en la resta d'Espanya i és necessari apel·lar de nou a la responsabilitat i la prudència. Ens juguem molt econòmica i sanitàriament. Des de l'Ajuntament estem fent tot el que és a les nostres mans per a protegir la salut de totes i tots i pal·liar els efectes econòmics d'aquesta crisi. Però de cadascun de nosaltres depén en gran manera que, junts, tirem avant. Fem-ho possible. H

*Alcalde de Vila-real