Ja sabran vostés que estem en període d’exposició pública del Pla d’Ordenació Detallada. Una vegada finalitzades les sis sessions obertes per a acostar a la ciutadania el pla urbanístic a escala de barri, crec que és bon moment per a revisar informació en el web www.plageneralcastello.es i els recomane que li donen una ullada a l’Estudi i proposta d’Àrees de Rehabilitació, Regeneració i Renovació Urbana (ARRU). L’objectiu 11 de les Nacions Unides de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible diu que s’ha d’aconseguir que les ciutats siguen inclusives, segures, resilients i sostenibles. Per això, plantejàrem la idea innovadora de redactar aquest estudi permetent una visió més exhaustiva de la realitat urbana i social del terme municipal i una aproximació a les àrees d’intervenció prioritàries.

Les ARRUs són àrees d’actuació prioritària, definides a partir de la valoració d’indicadors predefinits i enfocades prioritàriament a millorar determinades parts dels entorns urbans. Barris ocupats principalment per edificacions construïdes entre els anys 50 i 80, integrats majoritàriament per grups d’habitatge social, habitatge autoconstruït i edificacions en general en mal estat de conservació. A Castelló se n’han identificat 17 àrees d’aquest tipus, generalment són zones on es combinen pitjors qualitats en l’edificació, amb rendes més baixes, amb estrats de la població més vulnerables i afectades per qüestions directament vinculades a la perspectiva de gènere.

Aquest document pot passar desapercebut però la seua importància és vital, no únicament des del punt de vista urbanístic. La identificació de les ARRUs ajudaran a prioritzar les inversions en obra civil i poden ajudar a Serveis Socials, Activitats i Policia en el desenvolupament de les seues competències. Urbanisme de persones deixant en segon pla el basat únicament en el ciment. Urbanisme social en estat pur.

*Portaveu Grup Socialista a l’Ajuntament de Castelló