Durant la darrera setmana s’ha debatut, opinat (amb més o menys arguments) i escrit molt sobre la capitalitat de Borriana a la comarca de La Plana Baixa després de la nova proposta de delimitació comarcal presentada a les Corts. Des del primer segon en que ens va arribar la informació, hem treballat per corregir el que per nosaltres era un error de plantejament. En tan sols una setmana, hem aconseguit que el període d’esmenes servisca per, directament, excloure del document definitiu un canvi de capitalitat que no enteníem.

Solucionat l’assumpte, gràcies al treball i al pes històric que mai se li podrà treure a Borriana, el que ens agradaria reivindicar des de l’Ajuntament és un altre tipus de capitalitat: aquella que des de fa un parell d’anys ha tornat a situar a Borriana com a jardí on hem plantat i creixen amb força les iniciatives culturals i esportives. Perquè lluny de que la capitalitat comarcal comporte més o menys beneficis per a la ciutat a qui li pertoca, és en el dia a dia, en la forma d’engrescar a la ciutadania i oferir-li el major nombre de possibilitats d’endinsar-se en la cultura o en tot tipus de pràctiques esportives, on Borriana està recuperant la seua força com a referent, tant històric com actual. Eixe és el nostre objectiu, i des de la humilitat i el treball, creiem que ho estem aconseguint.

No podem acceptar que alguns hagen volgut recuperar el qualificatiu de «dormitori» per la nostra ciutat, perquè si durant tants anys a la capital de la Plana Baixa els governs municipals s’havien oblidat de pensar en els seus propis veïns i veïnes, només cal repassar als diaris, portals web o premsa especialitzada el que, des de fa dos anys, s’està coent i convertint en realitat a Borriana. Tres festivals musicals per als borrianencs i borrianenques; més de 20 caps de setmana complets d’activitats esportives; agendes culturals i d’oci que no han parat ni una sola setmana des de fa més de 700 dies...en definitiva, la recuperació real i palpable de la consideració de Capital per a Borriana. La capital de la Plana Baixa, la que volem que siga capital per tots els nostres veïns i veïnes.

*Regidor de Cultura, Patrimoni i Esports en l’Ajuntament de Borriana