Tots hem d’involucrar-nos en l’ús correcte dels espais comuns de la ciutat i erradicar aquelles actituds negatives i negligents d’algunes persones, el comportament irresponsable de les quals deteriora la fisonomia del nostre poble i l’esperit de convivència dels borrianencs i les borrianenques.

Malauradament, els últims exemples de vandalisme urbà fruit de l’incivisme s’han produït en dos atacs a nous espais públics de Borriana, un als jardins i plaça de l’acabada d’estrenar restauració i rehabilitació de l’entorn de Sant Blai, i l’altre al primer circuit de cal·listènia que el Consistori està instal·lant al parc de Novenes de Calatrava. Vandalisme i incivisme sense sentit.

Aquests comportaments impropis i minoritaris són clars atemptats al mobiliari i a l’equipament urbà o al patrimoni, béns que ens pertanyen a tots i generen a la ciutat uns costos elevats a l’hora de reposar els béns destrossats. A més, són actituds perjudicials, negligents i irresponsables que deterioren el medi urbà i perjudiquen la majoria de la ciutadania.

La col·laboració ciutadana és fonamental para a acabar amb l’incivisme. Entre tots hem de fomentar el tracte respectuós amb les persones i amb l’entorn, l’ús correcte dels béns públics, el mobiliari urbà i els equipaments comunitaris, hem de corregir comportaments que són poc solidaris amb la nostra ciutat i amb el veïns i veïnes .

Entre tots hem de ser capaços de preservar l’espai públic com un lloc de convivència i urbanitat, en què tots puguen desenvolupar en llibertat les seues activitats de lliure circulació, d’oci, de trobada i esplai, amb un respecte ple a la dignitat i als drets dels altres i a la pluralitat d’expressions i de formes de vida diverses.

És primordial fer un ús adequat dels recursos, protegir el patrimoni historicocultural i defendre’l contra les agressions, amb la finalitat de garantir una qualitat de vida integral i preservar el nostre hàbitat per a les generacions futures.

Hem d’aconseguir una ciutat més amable, acollidora i sostenible, per a viure i conviure, en què el diàleg, la tolerància i el respecte formen part del nostre comportament quotidià, perquè el respecte, la tolerància, la llibertat, la justícia, el pluralisme, la participació i el diàleg conformen els nostres valors més cívics. H

*Alcaldessa de Borriana