Probablement aquest serà l’agost més complex que haja viscut mai. Des de fa temps la nostra mirada està posada en el 7 de setembre, quan s’iniciarà el nou curs acadèmic. Tenim dret al descans però el graó d’incertesa és més alt del que estem acostumats i no ens podem relaxar en excés en cap moment.

Juliol ha estat un mes de preparatius i la maquinària educativa, com sempre, ha treballat de valent. El centres, en la mesura que poden, han fet novament els deures amb els plans de contingència: grups, horaris, eixides, entrades, patis, menjador... Tot pensant a fer agrupacions que, en cas de contagi, puguen evidenciar una traçabilitat que ens permeta actuar ràpidament i evite el confinament complet.

La Conselleria d’Educació ha seguit les recomanacions que la Conselleria de Sanitat ha establit en els centres escolars. Per tant, és comprensible que algunes mesures no ens agraden perquè no es regeixen per un estricte criteri pedagògic, a pesar de la considerable baixada de ràtios que,esperem que haja vingut per a quedar-se. Tot i això hi haurà més professionals (més de 600 a les comarques del nord) i més recursos a les aules per minimitzar l’impacte de la crisi, incloent un augment de la formació en noves tecnologies i el lliurament de dispositius, per a no deixar ningú enrere.

Pel que fa a l’Ajuntament, hem volgut acompanyar els centres i ajudar-los preparar-se per a una situació excepcional. Hem treballat per poder oferir millores a escoles i centres de formació quant a la neteja i xicotetes intervencions que preparen els centres per a una nova mobilitat, tant exterior o interior. Incorporarem també més zeladores i zeladors, la tasca dels quals serà imprescindible, sobretot, a l’inici de curs, quan necessaris són els recursos humans per estabilitzar els centres en la nova situació que ens toca viure.

No és una situació desitjable, però no descansarem si el que es tracta és oferir seguretat a alumnat i famílies. Quan va començar la pandèmia molts van prometre véncer-la amb relat heroic. Nosaltres sempre hem oferit cap i treball. Així hem d’educar en i per a temps de covid. H

*Regidor d’Educació a Castelló