Castelló tanca avui la seua setmana gran. Una setmana en què s’ha projectat cap al món amb orgull de genealogia i vocació internacional. Castelló ha sigut, més que mai, una ciutat de la llum que ha brillat durant aquestes festes d’interès turístic internacional. Aquest és el mateix esperit que té la Universitat Jaume I des de la seua creació i que volem impulsar encara més els pròxims anys. Les nostres festes de la Magdalena han coronat amb esplendor el seu 75è aniversari i han demostrat com es pot conjugar amb harmonia l’essència local en un món cada volta més globalitzat.

Des de la Universitat Jaume I volem fer de Castelló una vertadera ciutat universitària, al mateix nivell que altres poblacions que es coneixen per tot arreu pel nom compartit dels campus i les localitats que els acullen. Bolonya, Cambridge, Oxford, Salamanca… són ciutats que deuen el que són a les seues universitats, alhora que els seus centres educatius han pogut projectar-se cap al món gràcies a la complicitat i col·laboració de les ciutats on van nàixer.

És evident que la trajectòria universitària de Castelló és molt curta en relació amb les ciutats que van fundar les seues universitats a l’edat mitjana, però la joventut de la nostra Universitat no ha llevat potència a la fortíssima implicació de la ciutat al nostre campus i de la nostra comunitat universitària a la ciutat. I aquesta implicació ha d’anar a més, amb un pla integral de connexió ciutat-Universitat que ens permeta incrementar les sinergies en tots els àmbits, des de la definició de la trama urbana de Castelló fins a la nostra projecció conjunta a nivell internacional. I sempre amb l’objectiu comú de fer de la nostra terra un espai d’oportunitats més propici per al desenvolupament del talent i el progrés dels nostres conciutadans i conciutadanes.

El pròxim mes d’octubre celebrarem la primera meitat de segle de Castelló com a ciutat universitària, amb la commemoració de la creació, el 1969, del Col·legi Universitari de Castelló (CUC), germen fonamental del que avui és la Universitat Jaume I. Des d’aleshores, la història de la nostra ciutat ha estat unida absolutament al de la gestació, creació i desenvolupament de la nostra Universitat. Per això ara és un bon moment per a signar un nou contracte entre la Universitat i la seua ciutat, un nou acord que ens permeta sumar les nostres forces per construir una millor Universitat i un millor Castelló, per refermar els nostres trets d’identitat i projectar-nos cap al món.

Desprès de la creació del CUC i, sobretot, amb la construcció de la seua seu a l’oest de la ciutat, Castelló va començar a redibuixar la seua trama urbana, amb un nou pols que va fer de contrapunt al Grau i que ha contribuït a definir un eix transversal, que és ara la seua principal columna vertebral. Des de la carretera de Borriol cap a l’avinguda del Mar, Castelló s’ha articulat amb una via central que connecta els seus dos extrems a través del TRAM i que sustenta una ciutat moderna i equilibrada.

I entre els dos extrems, al cor de la ciutat, la Universitat Jaume I i Castelló han sigut de nou fidels col·laboradors per tal de recuperar per a la ciutadania un dels nostres edificis més emblemàtics, la Llotja del Cànem. L’UJI va adquirir l’edifici l’any 2000 per a reconvertir-lo en un centre públic, obert a la cultura i l’educació. Aquest mateix esperit va inspirar la reconversió de l’antiga seu de la delegació d’Hisenda en l’espai cultural Menador, el contenidor cultural més potent de la ciutat, que ha revitalitzat el centre amb un esclat de creativitat.

Juntament amb la redefinició conjunta de la trama urbana, les sinergies positives entre Universitat i ciutat s’han evidenciat al llarg d’aquestes darreres cinc dècades en altres àmbits, sobretot amb les desenes de milers de persones que s’han format a les nostres aules i que han elevat el nivell formatiu del nostre teixit productiu.

Podem dir que sentim amb orgull l’estreta i fructífera relació que hem construït la Universitat Jaume I i la seua ciutat, Castelló, al llarg d’aquest mig segle. Però en volem més. I en tindrem més. Volem que Castelló i l’UJI es projecten internacionalment, que siguem capaços no sols de retindre el talent de la nostra terra, sinó també d’atraure el d’altres llocs. Volem liderar conjuntament la transformació del nostre territori en la nova economia del coneixement i per a això el nostre parc científic, Espaitec, esdevé un lloc privilegiat per a la generació de noves empreses i iniciatives productives. Ara que quasi han acabat les nostres festes fundacionals de 2019, quan la ciutat desprès del vítol comença ja a preparar les de 2020, és una ocasió magnífica per a refermar el nostre compromís universitari amb la nostra ciutat, per a fer de Castelló una terra d’oportunitats que s’obri al món.

*Rectora de l’UJI