Ja ha començat el Tour de França, el primers tancaments de bous ja van corrent per Pamplona i el passat cap de setmana les platges de tots els pobles de costa de la nostra comarca estaven de gom a gom, plenes de gent amb ganes de xopar-se. Esta és una bona època; bon oratge, el dia allarga moltíssim i prou gent disposa d’unes merescudes vacances. Definitivament, ja estem a l’estiu i com diu la popular dita, tot el món viu.

Però l’estiu també té els seus problemes i si, a més a més, com ha passat este, comença amb una (o dos o tres) onades de calor i amb dèficit de pluja, òbviament un dels majors riscos que té l’estiu és el dels incendis forestals. D’incendis en tenim de grans i aparatosos a la montanya, molt roïns mediambientalment, ja que destrossen una part important de l’ecosistema. Incendis que costen molts treballs i diners per apagar (i a voltes fins i tot vides humanes). Per això, el millor a fer és evitar-los. No ens hauríem de cansar mai de demanar coneixement a la gent que va a la muntanya o a aquella que fa foc a prop d’ella. En condicions extremes de calor i sequera, qualsevol precaució és poca i si algú detecta alguna cosa, que avise ràpidament al 112. Una actuació ràpida serà la millor solució.

Però d’incendis, i malauradament cada volta més, també hi han de més menuts i en zones tradicionals d’hort. Amb l’abandó de moltes finques (i com no s’han d’abandonar amb les desastroses campanyes citrícoles que tenim) i el fet que es deixen perdre, s’està contribuint a crear un polvorí per a estos xicotets incendis que no sols afecten a les parceles abandonades, també, i sense que tinguen ninguna culpa, al veïnat que es veu afectat pel foc. A més del perill d’incendi i la mala vista que dona, cal tindre en compte la misèria que es cria en eixes finques: puces, caparres, rates, mosquits, que si, a més a més, les finques estan prop del poble, totes eixes plagues afecten a la ciutadania en general. Ara no sols hem de demanar coneixement per no fer foc, ací també hem de demanar que les finques que no estan en producció es mantinguen com cal. Els danys d’un incendi o els problemes per les picadures d’insectes sempre seran més cares que mantindre la finca neta.

L’estiu és una bona època, però també té coses roïnes. Intentem evitar-les.

*Segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó