Hem entrat a la fase 1 i, amb ella, a la desitjada desescalada. També culturalment. Fa setmanes que consumim cultura des del sofà de casa i pot ser que, gràcies a ella, les llargues setmanes de confinament han estat més suportables. I ara, a mesura que entrem a la nova normalitat traurem al carrer exposicions i altres programacions en xicotet format, amb aforaments molt controlats i que ens permeten mantenir la seguretat sanitària. Podrem gaudir de la cultura mentre fem el passeig diari o mentre anem a comprar al comerç local.

L’exposició de PhotoEspaña convertirà els balcons de Castelló en una sala expositiva amb imatges de la nostra ciutat fetes pel veïnat en temps de confinament, tot un homenatge a la lluita contra la covid-19. I també serà un reconeixement d’eixes pors que hem viscut i dels esforços per a combatre la pandèmia, una visualització dels anels per a tornar a aquella normalitat en què podíem besar-nos i abraçar-nos.

Tindrem també una exposició amb joves artistes, on ens ensenyaran la seua obra per a treure de dins els sentiments que afloren del confinament. Tornarem a gaudir de les exposicions de la façana del Mercat Central, amb l’obra de Leticia Lambert i diverses activitats que, des del teletreball que el departament de Cultura ha desenvolupat durant el confinament, faran que els carrers de la nostra ciutat siguen l’escenari, com no, de la reactivació de la cultura castellonenca.

Aquesta reactivació que ha de ser dissenyada i coordinada amb la resta de les institucions que treballen pel sector cultural. Ara de nou, i pot ser més que mai, la col·laboració interinstitucional serà clau perquè aquesta crisi no afone les persones que viuen (i es desviuen) per les arts i la cultura. Sumar esforços multiplica el resultat i amb les ajudes que hem dissenyat des de l’Ajuntament de Castelló i des del govern valencià aconseguirem que l’activitat no s’ature.

Tornaran també el teatre, la música, la dansa, el circ... Tornarem a prendre els carrers. Juntes i junts, amb trellat i compartint objectius, ho aconseguirem.

*Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló