La setmana passada llegíem a les pàgines d’aquest diari que el Govern central, en paraules del seu representant a Castelló, està esperant que l’Ajuntament de Vila-real li propose on volem ubicar el nou edifici de la comissaria de la Policia Nacional.

Una notícia que ens alegraria si no fóra perquè ens sorprèn massa. Fa sis anys que vaig assumir la responsabilitat de l’alcaldia a Vila-real i, des d’aleshores, amb diferents governs centrals i diferents representants de l’Executiu a la província, hem mantes la mateixa posició ferma: és imprescindible dotar a la Policia Nacional d’unes instal•lacions dignes i en condicions per a poder desenvolupar un servei fonamental com és el de garantir la seguretat ciutadana; un servei, a més, que afecta no només la nostra ciutat sinó també els veïns i veïnes de la comarca.

Hem dit sempre alt i clar, en reunions, en públic, amb mocions i de totes les formes possibles, que disposem d’uns terrenys que podrien ser idonis per a situar una comissaria adaptada a les necessitats del segle XXI. El subdelegat del Govern, David Barelles, ho sap, com també ho sap el Ministeri de l’Interior si el seu representant a Castelló ha fet la feina que se li pressuposa.

Que ara, després de totes les reunions, de les juntes de seguretat, fins i tot de les rodes de premsa conjuntes on hem abordat aquest tema davant els mitjans de comunicació; que després de sis anys de mocions, propostes i reivindicacions, se’ns diga que la construcció d’una nova comissaria -que mai ha comptat ni amb un euro als Pressupostos Generals de l’Estat- depén de què l’Ajuntament diga on volem que es construïsca, resulta, com a poc, sorprenent.

Mai se’ns ha citat formalment ni s’ha donat resposta a les nostres reivindicacions més enllà de les manifestacions públiques, com la de la setmana passada. Tot i això, posant, com sempre hem fet, l’interés dels vila-realencs i vila-realenques per damunt de tot, si el que està esperant el Ministeri és un oferiment formal, li’l farem i donarem les passes necessàries perquè el Govern de Rajoy complisca amb les seues obligacions amb els veïns de Vila-real.

La nostra ciutat pateix un dèficit d’infraestructures històric. Durant dècades, el Govern central i la Generalitat han abandonat el municipi que, mentrestant, ha seguit ampliant i reforçant la prestació de serveis de caràcter comarcal: la comissaria, l’hospital, l’Agència Tributària, la seu de la Seguretat Social, els jutjats... Són molts els veïns de la comarca que vénen diàriament a fer ús de serveis prestats per les administracions.

Això ens enorgulleix, perquè a Vila-real sempre hem tingut una vocació de capitalitat de serveis que volem seguir reforçant. Per a això, però, és imprescindible que les administracions que en tenen les competències complisquen la seua part i doten Vila-real de les infraestructures que mereixem. És el moment de demostrar-ho amb fets.

*Alcalde de Vila-real