Difícilment podem obviar que el Tròpic de Càncer sembla haver guanyat força graus de latitud en els darrers anys. Dissabte passat mateix (dia en què vam homenatjar les Normes de Castelló), les temperatures eren escandaloses per al mes de desembre i es feia palés que el canvi del nostre l’imaginari climàtic ha passat del moment d’inflexió a la realitat.

La distància entre les Illes Canàries i Castelló sembla haver-se escurçat, si volen, per a sort del sector turístic associat al clima. De la mateixa manera i paradoxalment, els elements d’un Nadal anglosaxó a l’ús comencen a ser massa ideals. Els rens i la neu hauran de revisar-se, si més no.

La realitat, però, no és un conte de Nadal. És per això que hem d’afanyar-nos per tal de combatre-la i des de la Regidoria d’Educació, en coordinació amb la resta de d’àrees del govern de la ciutat, ja estem treballant en dos fronts.

En aquest sentit l’Ajuntament de Castelló suma esforços amb Conselleria, que instal·la llums led i substitueix calderes. No és una tasca fàcil perquè la majoria dels centres s’han alçat pensant que la temperatura no canviaria mai. El centres d’Edificant ja posen l’accent en l’eficiència energètica i tenim un exemple en el CEIP Herrero, al projecte base del qual va donar llum verda la Junta de Govern dijous passat.

Hem d’educar in situ que les respostes a aquests reptes no podem estar lligades inexorablement a l’augment de consum i la producció d’energia. Per això potenciarem l’aprofitament de la llum del sol, la utilització d’estructures d’aïllament, la instal·lació d’elements de protecció i bloqueig de la radiació o l’orientació per regular la temperatura.

Recordem que no sols s’educa a les aules però sí que és cert que els col·legis i tota institució educativa, ha de ser un exemple d’eficiència. També necessitem que la població en el seu conjunt es consciencie per tal que les generacions que emprenen no retrocedisquen. Necessitem acompanyar els nostres escolars perquè 2020 sente les bases d’un consum més sostenible. I ara sí, bon Nadal i millor any nou!

*Regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló