No facen cas als que es queixen d’anar a votar. Els que remuguen de la despesa econòmica. O als que afirmen que ells ara, i no abans, es quedaran en casa. Votar és donar la veu al poble, i això és bo: nosaltres decidim el nostre propi destí. Però és ben cert que si hem de votar ara, és pel fracàs d’altres. D’uns líders que van pensar més en el seu ego, en la tàctica, en la venjança i en el relat que en construir un país millor.

Les conseqüències de la seua ineptitud --no són sols econòmiques i de repetició d’eleccions-- són molt més transcendents. La falta de finançament, d’inversions, de legislació, està afectant les aportacions de l’Estat en els recursos de la dependència, a les exportacions i el corredor mediterrani o a poder fer normes relacionades amb l’empaquetament que reduïsquen l’ús del plàstic i ens ajuden a combatre el canvi climàtic.

LA FALTA d’acord polític és molt greu i demostra una gran irresponsabilitat per part dels protagonistes d’aquest fracàs. Però davant la seua falta de sentit de govern, davant del seu comportament propi d’un infant capritxós, estem nosaltres, el poble. I ara podrem tornar a triar, amb cap, amb seny. Jo els demane que trien mirant, i molt, la coherència dels diferents candidats, les seues propostes, i el rol que poden jugar a partir de l’11 de novembre.

Perquè ara no és el moment de tirar-se les culpes els uns als altres, amb acusacions de per què no va haver-hi Govern de progrés. La vicepresidenta, Carmen Calvo, va arribar a manipular documents, i el govern de tot un Estat es negociava entre Telegram, Whatsapp i Twitter.

Davant eixa rinya irresponsable, estem els partits que anem a fer propostes, que no regalem el vot, però tampoc bloquegem el govern, que busquem diàleg i consens. I el millor és que en contra dels tòpics i els eslògans, el nostre treball ens avala. Compromís hem demostrat ser l’autèntica eina de la transformació del nostre país i de la nostra societat. Són les nostres polítiques valentes les que estan capgirant coses que semblaven impensables fa uns anys. Des de llibres de text gratuïts i increment de beques fins a la creació de programes d’ocupació per joves i majors de 55 anys.

SOM EL PARTIT que hem demostrat que un govern progressista de diferents forces polítiques és possible, amb voluntat, compromís i amb generositat. I per això ara, sumem forces amb altres partits que han sorgit seguint el nostre camí, i que volen eixir d’aquesta situació de bloqueig, i que no volen ficar a l’estat en el risc d’un govern entre la dreta i l’extrem adreta ultra, com ha fet l’irresponsable de Pedro Sánchez.

En unes setmanes vostés hauran de decidir, i de nou l’opció de Compromís estarà al seu abast. Sumant forces amb Más País. Oferint una alternativa de desbloqueig, de progrés, ecologista, feminista i amb una voluntat de portar a terme polítiques valentes i transformadores, per poder fer front als reptes que tenim al davant en els pròxims anys.

Perquè no ens podem permetre aquestes repeticions d’eleccions, jugant-nos-la a què la dreta masclista, negacionista, racista i corrupta puga tornar a governar Espanya amb eixos aliats als quals tot els val.

EL PRÒXIM 10-N, la decisió torna a estar en la seua mà, la decisió torna a estar en la mà del poble valencià.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló i diputat provincial