Hui divendres, Castelló serà part d’una concentració ciutadana multitudinària en què milions de persones demostrarem que ens importa el planeta. Més enllà de les etiquetes sostenible, biodegradable o natural amb les quals moltes i molts intenten fer-se els ecologistes i mantenir la consciència a ratlla, cada dia més persones de totes les edats entenen que açò va de bo, que el canvi climàtic és una realitat i que el nostre territori i el món sencer estan en una situació d’emergència que ens portarà al desastre mediambiental si no hi posem remei.

I si el posem també, perquè hi ha canvis que poden ser irreversibles amb el ritme actual de generació d’emissions. Això vol dir que estem condemnant els nostres fills i les nostres filles a un futur fosc, brut, irrespirable i en què la calor i la sequera ofeguen tota la població. Les nostres accions, el nostre model de vida inconscient, deixaran una herència enverinada a les noves generacions.

NECESSITEM actuar ja i necessitem un govern. És urgent que les lleis d’empaquetament limiten l’ús de plàstic i de materials no reciclables i que puguem fer la compra sense acabar carregats d’envasos d’un sol ús i altament contaminants.

Em van colpir especialment les declaracions de l’activista Greta Thunberg aquesta setmana a la Cimera d’Acció Climàtica de Nacions Unides en les quals acusava els caps d’Estat i de Govern del món d’haver-li robat la infantesa. I no li falta raó. Perquè Greta és una adolescent de setze anys que ha aconseguit que moltes persones preguen consciència i se sumen al projecte per revertir el canvi climàtic però ho ha fet a canvi de deixar de banda els estudis i de sacrificar el seu temps personal.

ARA GRETA és la imatge i la veu de milions de joves que ens retreuen el fet de no haver fet les coses millor, el fet de no haver canviat els nostres hàbits de vida, de no haver deixat de fabricar plàstics com si no tingueren cap efecte i el fet d’haver consumit com si el planeta fora nostre i infinit. Doncs bé, ara el planeta A s’acaba, i com bé diu l’eslògan amb què Urdangarín s’ha volgut fer el verd en una de les eixides de la presó, queda clar que «no hi ha planeta B».

I per això, per posar totes les nostres energies i tota la nostra força en tindre cura i conservar aquesta sort de planeta que encara tenim i que n’acull malgrat el mal que li fem, estarem aquesta vesprada presents a la manifestació contra el canvi climàtic convocada per més d’una vintena de col·lectius a la plaça Major de la ciutat de Castelló.

I també per això, personalment faré tot el que estiga a les nostres mans des de l’Ajuntament de Castelló, Reciplasa i la Diputació de Castelló per impulsar el reciclatge, la separació i la reducció de residus, la producció d’energies netes i la difusió de sistemes energètics en què l’eficiència i l’aprofitament de recursos siguen la clau. Perquè no vull que ningú, mai més, em puga dir amb raó que li he robat la infantesa.

Perquè a les noves generacions els devem, com a mínim, un planeta habitable en el qual construir el seu futur.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló i diputat provincial