Amb motiu del 25-N, este mes s’ha posat en marxa a l’Alcora una campanya en pro de la igualtat i contra la violència de gènere. És una que té com a finalitat conscienciar i reivindicar la igualtat real entre dones i homes i donar visibilitat a un problema molt greu de la societat com és la violència masclista, una xacra que cal afrontar des de tots els fronts, ja que és responsabilitat de tots i totes acabar amb ella.

Les xifres segueixen esgarrifant-nos. En el que va d’any, més de 40 dones han sigut assassinades a Espanya per les seues parelles o exparelles, 11 de les quals havien presentat denúncia contra ells. Un total de 194 menors han perdut a les seues mares i 27 xiquets i xiquetes han sigut assassinats per violència masclista des de 2013.

Moltes coses han de canviar. És necessari que funcionen nous protocols que mesuren també el grau de perill en el qual es troben els menors i actuar en conseqüència. Un maltractador mai pot ser un bon pare.

També cal dotar als jutjats de mitjans suficients per avaluar cada cas de manera efectiva i individualitzada.

Un punt essencial en el quals cal incidir és en la responsabilitat de totes les mares i pares d’educar als nostres fills i filles en la igualtat, des de la infància, en tots els àmbits, sempre des de l’exemple. Lluitar contra els estereotips de gènere és fonamental per tal d’acabar amb el sistema patriarcal.

Totes les administracions, des de les seues competències, han d’actuar. Des de 2017, l’Ajuntament de l’Alcora compta amb una Agent d’Igualtat. Entre les seues funcions està l’atenció, la prevenció i detecció de la violència de gènere, així com el disseny de programes de sensibilització, informació i formació en matèria d’igualtat. Enguany s’ha aprovat el I Pla d’Igualtat i s’està treballant en altres destacades iniciatives. Sens dubte, s’estan pegant importants passos endavant des de l’àrea d’Igualtat amb Agustín Chiva al capdavant. La setmana passada vam donar la benvinguda a l’Associació Dones Progressistes de l’Alcora, que ha arribat per sumar en una causa tan important. La revolució feminista és imparable, el passat 8-M es va evidenciar. No hi ha marxa enrere.

*Primer titent d’alcalde de l‘Alcora