Pots anar a una boda a l’Ermitori de Lledó i escoltar l’oficiant criticar als polítics perquè no es fiquen d’acord, o escoltar a la tele al científic prestigiós demanar consens a totes les forces polítiques, per no parlar dels quotidians tertulians desproticant contra la classe política perquè davant d’una situació crítica com la que vivim estan donant un lamentable espectacle de confrontament, dissens i disputa constant.

No els falta raó. Si hi ha una demanda clara, generalitzada i continua de la ciutadania és la d’exigir als seus legítims representants unitat d’acció davant una pandèmia que ja ens ha enviat la segona onada, que no descansa, que es manté molt viva i que està provocant una crisi econòmica i social de conseqüències imprevisibles i desconegudes.

Ja sabem, que la influència de la política estatal està molt per damunt de totes les altres polítiques, tot allò que es parla o es decideix al Congrés té una repercussió als mitjans i a la vida pública no comparable en les polítiques autonòmiques, provincials o locals, però també és just considerar que aquests altres àmbits de les administracions públiques (Generalitat, Diputació i ajuntaments) són els més propers a la ciutadania, els tenim al nostre constant i estan més prop de tots nosaltres.

Aquesta setmana celebràvem el 9 d’octubre i es premiava simbòlicament en unes persones al poble valencià i als distints sectors que han estat i estan en primera línia en aquests moments tan difícils, just és recordar-los: sanitaris, serveis socials, producció, distribució i comercialització de productes agroalimentaris, transport, neteja i retirada de residus, seguretat, protecció i emergències, ensenyament, administracions públiques, ciència i investigació, sectors productius que han reorientat la seua producció per atendre la demanda de productes relacionats amb la covid-19, mitjans de comunicació i oenegés. Tots junts, tots plegats.

Perquè no està de més recordar, que ací a la Comunitat Valenciana i sense deixar la discrepància i la lògica divergència, les forces polítiques hem estat d’acord en el més essencial. «ALÇEM-NOS», és el nom que té aquest consens a les nostres terres i s’ha plasmat, ni més ni menys, que en l’acord de la Generalitat Valenciana a l’àmbit institucional (en diputacions, municipis i grans ajuntaments), social (en empresaris i sindicats) i polític (en els grups Socialista, Popular, Compromis i Ciutadans de les Corts), i no diguem a la província de Castelló. Des de la Diputació vam ser pioners en assentar-nos en deu taules de diàleg amb distints sectors socials de la província i aprovar per unanimitat el PLA REACTIVA CASTELLÓ. Un pla que contempla mesures valorades en més de 9 milions d’euros i arriba a ajuntaments, sector turístic, campanyes de promoció del producte de proximitat i empreses de l’interior, al costat de mesures sectorials per a reactivar l’economia de la província i protegir als sectors més vulnerables de la societat.

I ara continuem amb el diàleg i el consens amb els nostres alcaldes i alcaldesses propiciant no una única Convenció al Palau de la Diputació, sinó sis convencions al llarg de tot el territori de les comarques de Castelló. Ja vam tindre la primera reunió a Catí ajuntant 24 municipis dels Ports i l’Alt Maestrat, i va ser un magnífic exemple de cerca conjunta del millor per als nostres pobles. A aquesta, li seguiran pròximes reunions a Sant Mateu (Baix Maestrat), Moncofa (Plana Baixa), Borriol (Plana Alta), L’Alcora (Alcalatén, Alt Millars) i Altura (Alto Palancia). Amb les sis cimeres es tracta d’estar més prop dels màxims representants municipals, escoltar les seues propostes, prestar atenció a les seues reivindicacions i tots junts i plegats configurar un pressupost per al 2021 que siga també fruit del consens i de l’acord. «Si no ara, quan», sol dir el president de la Generalitat, Ximo Puig .

No tots els polítics som iguals i a les nostres terres les coses s’estan fent raonablement bé. « Extremis malis, extrema remedia », deien els clàssics. A grans mals, grans remeis i ara el remei no és únic i passa per actuacions en distints àmbits, però una part del remei passa per l’unitat, el consens i el pacte polític. Aquí estarem! H

*President de la Diputació de Castelló