Qui no coneix algú que ha hagut de recórrer a un tractament de reproducció assistida per a poder tindre fills? Tots sabem de casos d’amics o veïns, però us assegure que només són la punta de l’iceberg, ja que, per desgràcia, a la nostra societat, el tema de la fertilitat continua sent un tabú per a moltes parelles, que no s’atreveixen a parlar obertament sobre el calvari que suposa sotmetre’s als diferents tractaments, després de passar per diferents metges i especialistes.

Tampoc s’atreveixen a dir, clarament, que després d’anys esperant la millor oportunitat laboral i l’ansiada estabilitat personal i econòmica, s’han hagut d’hipotecar per a pagar-se un tractament que costa pràcticament com un cotxe a una clínica privada, perquè a la Seguretat Social han d’esperar més d’un any i mig i ja no poden més.

Per què hi ha tanta cua? Perquè endarrerim la maternitat/paternitat, perquè el sistema obliga els nostres joves a fer anys i anys de pràctiques fins que troben una ocupació estable i digna que els permeta sobreviure i perquè el finançament estatal que rebem és insuficient per a tot allò que el nostre territori necessita, especialment en matèria de Sanitat. Per això, fins ara el País Valencià només ha tingut un hospital, La Fe de València, especialitzat en la reproducció assistida, concretament en la Fecundació In Vitro (FIV). Ara s’ha habilitat el Clínic, també a València, mentre Castelló i Alacant continuem esperant.

L’Hospital de la Plana de Vila-real és un referent, especialment en allò relacionat amb la ginecologia i obstetrícia. Per això, creiem de justícia que el primer centre que reba el sistema de FIV a les Comarques del Nord ha de ser el nostre centre.

*Portaveu Compromís per Vila-real