Durant l’any passat, la regidoria de Cultura va impulsar tant la restauració i posada a punt dels coneguts Cabuts de la Mercè, com la creació i naixement de dos nous gegants. I us parle de gegants i de cabuts, o de nans, perquè crec que poden ser la metàfora perfecta de les polítiques culturals i d’oci que des de fa tres anys hem redirigit per complir amb l’objectiu d’arribar a tot el públic, siguen quins siguen els seus gustos.

Aquesta setmana, sense anar més lluny, Borriana rep i acull al gegant de l’Arenal Sound, el festival de música amb més públic de tot l’Estat, i que amb el temps hem aconseguit que els peus de fang amb els que va nàixer fa quasi una dècada, s’hagen convertit en uns fonaments sòlids que fan que ja gairebé tots relacionen directament el festival amb la nostra ciutat.

Però si fem una revisió o mirem les agendes culturals dels darrers o propers mesos a Borriana, podrem entendre per què Gulliver va arribar a portar-se tant bé amb els liliputiencs. Si parlem de festivals i cites musicals, en els darrers tres anys cites com el Quasimoto, Maig di Gras o l’emac confirmen que la feina ben feta pot fer conviure a la perfecció ofertes i programacions tant distintes com la de l’estiu o les que es desenvolupen durant la resta de l’any a la capital de la Plana Baixa. Eixe n’hauria de ser sempre l’objectiu: diversificar, obrir les mires, analitzar per després programar en conseqüència i fer que els i les borrianenques puguen gaudir tant de les grans cites conegudes internacionalment com de l’activitat que a l’hivern, la tardor o la primavera no cessa en cap moment.

Altres exemples en poden ser el pas d’artistes de renom com Ara Malikian o Rozalén pel Teatre Payà, només unes setmanes abans d’oferir l’oportunitat a l’artista borrianenc Ángel Cerezuela d’estrenar-se al mateix lloc, o seguint amb les cada vegada més nombroses actuacions públiques de col·lectius, grups o associacions locals amb les diferents disciplines artístiques que es porten endavant als nostres centres educatius. Així que, tot i saber que el nostre Arenal, la Malvarrosa o el Grau conviden a l’estiu a gaudir a fons de Borriana, ja molts i moltes saben que fins i tot triant a l’atzar qualsevol cap de setmana de l’any a Borriana, en podran trobar delicats gegants que canten a la Mercè o al Payà, i valents nans que ballen al Plà o al Payà. Tots els gustos, tots els tamanys, totes les possibilitats d’art i cultura han decidit trobar-se cada poc a Borriana, i ens continuarem esforçant perquè així continue sent.

*Regidor de Cultura, Patrimoni i Esports a l’Ajuntament de Borriana