Era d’esperar, però no per previsible resulta menys penós. Només hem posat sobre la taula l’estudi d’una possible actualització de la contribució, no van tardar un minut en eixir els demagogs i ‘cantamañas’ a traure-li la pols a l’argumentari fàcil i maniqueu del «retalle vostè en despeses». Argumentari que són incapaços de desenvolupar més enllà del també rovellat «publicitat i propaganda», en una obsessió malaltissa per demonitzar un sector que és fonamental per fer arribar a la ciutadania les activitats, campanyes i serveis no només de l’Ajuntament de Vila-real, sinó de les nostres entitats.

En les últimes setmanes, empesos per la necessitat de buscar fonts de finançament que ens permeten fer front als empastres del Partit Popular, amb un nou préstec de 3,2 milions d’euros, la Intervenció municipal ens ha fet arribar tres informes diferents en els quals ens impel·leix a adoptar mesures correctores per a complir amb les lleis d’estabilitat. Potser hi ha a qui açò li sone a excusa o a ciència ficció financera, però és molt real: incomplir les lleis pressupostàries ens podria a abocar a ser intervinguts per l’Estat i obligats a augmentar impostos i taxes, eliminar serveis com l’autobús gratuït o acomiadar personal.

En els últims anys, hem fet un enorme esforç per anar reduint la despesa supèrflua i hem acabat amb el balafiament de recursos que van suposar els governs del PP. Ho hem fet, a més, pagant una factura per una mala gestió heretada que ja suma 44 milions, entre préstecs, factures al calaix i empastres de tot tipus. I sense pujar ni un euro els rebuts de la contribució des de 2011. Perquè no és veritat que s’haja pujat tres vegades l’IBI. La contribució ha estat vuit anys congelada; és tan fàcil de comprovar com agafar un rebut de 2011 i un d’enguany.

L’Ajuntament no pot dedicar-se només a gestionar el passat, que és el que alguns voldrien. La ciutadania no ho mereix. Els vila-realencs mereixen que, sense desatendre l’obligació de pagar la factura del passat, gestionem també el present i el futur. Perquè si només gestionem el passat que va deixar el PP, acabaríem situant la ciutat de Vila-real en una falta d’oportunitats, de competitivitat i de futur.

EN UN ESCENARI de reducció dels ingressos, increment de despeses i herència urbanística com el que estem vivint, és d’una absoluta falta de consistència i de responsabilitat quedar-se en la demagògia barata de la retallada de despeses com a solució infal·lible per garantir el futur. Als qui a pesar de tot així ho mantenen, els convide a què plasmen per escrit propostes concretes i quanties detallades dels pressupostos vigents que, al seu entendre, s’han de retallar. Molt em tem que la resposta serà tan previsible com la que els comentava al principi.

Els socialistes de Vila-real, com sempre hem fet, no pensarem en els vots; pensarem en garantir la viabilitat de la ciutat. Els veïns i veïnes de Vila-real saben molt bé que els diners no cauen del cel, que l’Ajuntament paga els serveis públics dels impostos de tots i de totes i que no podem tenir bons serveis sense recursos.

*Alcalde de Vila-real