GRÀCIES! En majúscules i amb totes les exclamacions possibles. Gràcies als serveis i departaments municipals, a les entitats locals i empreses, als col·legis, escoletes, mares i pares, usuaris d’Esports, a la ciutadania en general... per l’actuació i la gestió de la crisi pel temporal de pluges que vam viure a la província el dijous i divendres de la setmana passada i que a Vila-real ens va deixar ni més ni menys que 111 litres per metre quadrat. Una quantitat d’aigua en un curt període de temps que podria haver fet molt de mal, però que, junts, entre tots, vam aconseguir minimitzar els efectes negatius.

Durant l’episodi de pluges, i prèviament ja en l’aplicació dels dispositiu de prevenció, vaig poder comprovar en primera persona, a peu de carrer, l’esforç, la qualitat humana i la professionalitat dels membres dels nostres serveis d’emergència. Els agents de la Policia Local, comandats pel comissari Domingo Adán; el Servei Municipal de Protecció Civil i l’agrupació de voluntaris, sota la batuta d’Ismael Solsona; els Serveis Públics Municipals, amb Pepe Hidalgo al capdavant... tots van posar tot de la seua part, redoblant torns i esforços perquè la gota freda passara sense majors incidències que les habituals quan la pluja plou barbaritats, com ho fa de tant en tant a la tardor en aquesta terra. Però no només els serveis més lligats a la gestió de les emergències van estar al peu de canó durant tot l’episodi: Serveis Socials, Educació, Esports i Salut, Neteja viària, Proximitat... També les entitats col·laboradores, els hostals, les empreses que van posar a disposició de l’ajuntament els seus recursos pel que poguera ser necessari. I, per suposat, la ciutadania, per la seua col·laboració. Sense la conciliació de tots aquests factors, el resultat podria haver sigut molt diferent.

Amb aquest objectiu, mostrar públicament l’agraïment de la ciutat, vaig convocar dimecres passat una reunió de balanç del gabinet de crisi. Però no només per a això; és també important que tota aquesta experiència i coneixement acumulats durant la gestió del temporal ens servisquen per a millorar. Perquè és millor, sempre, treballar de forestal, prevenint l’incendi, que no de bomber, quan el foc ja està damunt i, fins i tot, amb conseqüències tràgiques. Amb aquest objectiu, hem creat ja una mesa tècnica que arreplegarà l’experiència i propostes dels diferents departaments municipals, per a dissenyar nous protocols de gestió d’emergències que ens ajuden a saber com actuar, de manera ràpida, àgil i eficaç, davant els imprevistos que es poden produir en situacions d’aquest tipus.

La previsió, la coordinació interdepartamental i l’anticipació són sempre claus per a garantir l’èxit de qualsevol operatiu. Més encara quan, com el cas de les emergències, parlem de situacions amb un alt grau d’incertesa. La gestió del temporal ens demostra que estem preparats, que comptem a Vila-real amb serveis professionals i implicats i una ciutadania bolcada en ajudar que, com alcalde, m’ompli d’orgull. Però sempre hi ha marge per a millorar i no deixarem de fer-ho. Perquè, junts, Vila-real avança.

*Alcalde de Vila-real