L’any 2000 iniciava la carrera d’Arquitectura a València convertint-me en usuària de trens de Rodalia. Per a mi, el tren era el millor mitjà de transport. I, tot i que els preus no eren massa assequibles, era ràpid, còmode i podia aprofitar per estudiar o llegir. 15 anys més tard, després d’unes eleccions com les que tindrem el 28 d’abril i contra tot pronòstic i enquesta, Compromís va aconseguir quatre diputats autonòmics a Castelló, jo entre ells, i vaig tornar a ser usuària dels Rodalia. Sorprenentment, vaig descobrir que el servei de Rodalia havia empitjorat i molt.

En ple segle XXI cap Govern a Madrid, ni socialista ni popular, havia apostat pels Rodalia. Un servei que, amb 405 milions de passatgers, rebia només 121 milions d’euros, mentre què en l’AVE s’invertien 3.194 milions amb només 29,6 milions de passatgers. És a dir, mentre s’invertien més de 100 euros per usuari d’AVE, els de Rodalia no arribaven ni a 30 cèntims! Vergonyós!

EN ELS DARRERS anys, els Rodalia a València han perdut uns 10 milions d’usuaris, entre ells jo i tants altres que, cansats dels retards, l’elevat preu, les cancel·lacions i les constants avaries, s’han vist obligats a optar pel transport privat. La línia de Castelló ha empitjorat per les retallades, la falta de personal, les privatitzacions i, principalment, per l’inservible tercer fil, que ha costat més de 160 milions d’euros perquè els usuaris de l’AVE Castelló-Madrid estalvien 15 minuts en el trajecte, en detriment d’una gran pèrdua en la qualitat del servei de Rodalia de Castelló-València.

Està clar que si volem que algú defense com cal els nostres interessos a Madrid necessitem una veu potent valenciana com la de Marta Sorlí, candidata al Congrés per Compromís, veïna d’Alcalà de Xivert i ferma defensora d’uns Rodalia dignes a les nostres comarques, tant cap al sud, com cap a Vinaròs.

*Candidata de Compromís

a les Corts Valencianes