I per Sant Blai, Font del vi», com assenyala la dita. Encara que des de fa uns anys, «per Sant Blai, cultura al carrer». I és que any rere any, les festes del patró de Borriana s’han transformat quasi en cinc caps de setmana on es concentren fins a una trentena d’activitats culturals, i la pràctica totalitat d’elles es realitzen al carrer i gratuïtes. Una aposta de dinamització cultural i social que beneficia la nostra ciutat, i que s’ha anat sumant anualment.

Anys enrere queda que la festivitat de Sant Blai sols es centrava en la celebració de la Font del vi i les calderes, ja que la cultura ha envaït la festivitat. L’ànim d’innovar i treballar ha fet que apareguen noves propostes culturals que es repartisquen pels tots els caps de setmana del mes de febrer, i fagen eixir al carrer al veïnat de la nostra ciutat, i també als visitants d’altres poblacions.

La tradició i la novetat és la conjunció perfecta de les festes de Sant Blai amb més de 100 anys d’història. La Font del Vi és una tradició que es remonta al gener de 1854, l’emac, una fira d’art i música que comporta cinc edicions a les seues esquenes, o la Fira d’Art al Carrer (FAC), amb dos edicions.

Activitats que es fusionen un cap de setmana darrere l’altre per dinamitzar la nostra ciutat durant tot el mes de febrer. Avui Borriana celebra el dia gran del seu patró amb la tradició festiva més antiga de la ciutat com és la Font del Vi, encara que a ella se li sumen poc més de trenta activitats que es celebren durant tot el mes de febrer.

I és que després de celebrar la festivitat del patró, quedaran per davant tres caps de setmana per a disfrutar de la seua festa amb l’aplec de Gegants i Cabuts, el festival de bandes de música, la calçotada, el concert Memorial José Manuel Fandos, les noves Jornades del Patrimoni i la Història de Sant Blai, presentacions de llibres, concerts, tot un cap de setmana de música i art amb la quinta edició de l’emac, i per tancar, el nou festival de teatre al carrer de Borriana que tancarà aquest mes de febrer, per donar pas a les falles amb el pregó i la Crida.

Un mes replet d’activitats que pretén dinamitzar la nostra ciutat per a que la gent ixca al carrer i participe, que prenga part de les activitats com a pròpies, i que perduren amb el temps. Treball d’aquestos últims anys que dona el seu fruit al carrer. Agafeu agenda i participeu. Bones festes de Sant Blai!!!

*Regidor de Compromís per Borriana