Ja fa unes setmanes que les noves corporacions municipals es van constituir, però podríem dir que hui, a Castelló, comença el curs polític amb el primer plenari amb contingut polític. No els parlaré hui de cap punt de l’ordre del dia, ni de les mocions presentades ni les ja habituals declaracions institucionals que ja naixen ferides amb pretensió de ser vetades per altres grups polítics. Açò últim no canvia (ni crec que canviarà) respecte a anteriors legislatures.

El que sí que canvia és el panorama polític municipal i provincial. Tenim un nou govern de la Diputació liderat pel company Pepe Martí. Un nou govern provincial que aspira a ser l’ajuntament d’ajuntaments i no un contrapés ni de la Generalitat ni dels municipis. Amb especial dedicació a aquells que més necessiten la Diputació, els pobles menuts que alhora són molt grans i construeixen una província única.

Aquest canvi, estic segur, suposarà una nova forma de relacionar-se entre municipis, on el clientelisme d’antany serà desterrat definitivament.

EN L’ÀMBIT municipal, a Castelló, també trobem alguns canvis. Aquesta serà la legislatura amb major heterogeneïtat quant a grups polítics. Un total de sis i un govern format per tres. Des del PSPV liderem el nou govern que naix arrelat a les polítiques transformadores de l’Acord de Fadrell. Un Acord que és molt més que la continuació del canvi de progrés iniciat amb el Pacte del Grau. Unes polítiques que fixen com a objectius principals el benestar ciutadà, la transició ecològica i l’eficàcia i l’eficiència en la gestió. Comencem aquesta nova etapa amb més ganes, més experiència i més il·lusió que l’anterior perquè la força que ens han donat els resultats electorals, així ho demana.

Els seré sincers si els dic que encara no sé quin tipus d’oposició ens trobarem. O més bé, que el cap em diu una cosa però el desig és un altre. Espere que la triple dreta es desinstal·le del negacionisme per sistema i de l’antigovern. Encara no hem vist massa fets de Vox i per això, em permetran, encara no faça cap valoració. Tinc esperances en què el PP sàpiga transitar, encara que siga mínimament, eixe camí. Però em genera més dubtes el tarannà i el discurs dels companys de Ciudadanos. Entre altres coses, perquè diguem que no hem començat en bon peu. Enviar a negociar cada vegada diferents representants, amb postures tan distants entre ells no és la millor forma de guanyar-se el respecte i la confiança a l’hora d’arribar a acords entre blocs. Però si a més a més li afegim les declaracions públiques posteriors plenes de cinisme i postveritats, la cosa no millora gens ni mica. Segurament serà fruit del maremàgnum intern dels últims mesos i de la deriva ideològica en l’àmbit nacional. A tots ells, des d’aquestes humils línies tan sols els demane respecte cap als que pensen diferent i coherència. Les mateixes virtuts que els membres de govern ens fiquem per a aprofundir en els canvis que necessita la ciutat.

Com veuen, la maquinària política municipal ja ha arrancat. I malauradament ho fa amb un mitjà de comunicació menys del que teníem fa uns mesos. I això sí que és un canvi que mai hauria d’haver passat.

*Tinent d’alcaldia del Grau i portaveu del govern municipal de Castelló