Ja van quatre edicions de les Penyes en Festes en les quals com a alcaldessa tinc l’honor de llançar un dels coets del Xupinasso, el multitudinari acte que dóna el tret d’eixida a la setmana gran, la que tants vallers i valleres estan esperant durant quasi tot l’any. És molt emocionant vore la plaça del Centre plena de penyistes amb ganes de viure uns dies plens de festa al carrer.

Este any ha sigut especial, perquè sé tot l’esforç que s’ha realitzat per a tirar endavant una programació variada i completa, amb la intenció d’obrir-la a tots els vallers i valleres i no sols als penyistes. Este és un repte que s’arrossega des de fa molts anys i enguany la nova directiva ha fet una aposta forta pel cartell musical, que inclou orquestres i concerts quasi totes les nits i, fins i tot, grups internacionals amb milions de reproduccions en Youtube, com els americans Lucky Chops.

En la plaça del Parc també estarà tota la setmana l’esdeveniment de food trucks, amb escenari propi. Una novetat que sense dubte es convertirà en un dels punts de trobada de les Penyes en Festes. A més, varien els horaris dels tancaments de bous, amb uns a les 8 del matí (com el d’ahir) i altres a les 12 (com el de hui), per a facilitar que totes les persones que ho desitgen puguen gaudir-los. Sense oblidar el concurs nacional de ramaderies, el més prestigiós de tot el país i que atrau afició des de pràcticament tots els racons d’Espanya.

ÉS INQÜESTIONABLE que esta setmana estem en el focus d’atenció. I per això vull donar la meua més sincera enhorabona, com a alcaldessa i com a penyista, a la nova directiva que encapçala Vicente Pitarch per l’aposta que han fet enguany, agafant el projecte de les Penyes en Festes en un moment d’adversitat, però amb valentia, amb ganes de treballar i, sobretot, amb molta il·lusió.

Una il·lusió compartida, perquè des de l’Ajuntament també hem volgut estar al seu costat i hem fet un treball transversal des de diverses regidories per a col·laborar, posar el nostre gra d’arena i fer estes festes més participatives i obertes a totes i tots. Joventut ha impulsat el concurs de xarangues; Cultura, actuacions en directe; Igualtat, la campanya contra les agressions sexistes i la instal·lació de punts violeta de la mà del col·lectiu feminista Monte de Venus; Serveis Socials, una campanya de consum responsable…

I, per suposat, la importància de les regidores, que fan un treball menys visible, però fonamental, com és Festes, amb tot el suport logístic i d’infraestructures amb Lluís Diago al capdavant; Urbanisme, pels permisos; Policia, amb el dispositiu especial de seguretat i els reforços; i Medi Ambient, amb el servei de neteja viària. Tot això requereix un important esforç de coordinació perquè la setmana es desenvolupe amb total normalitat.

M’AGRADARIA FER una crida al civisme, al respecte i la responsabilitat, perquè en festes tot no val. Però, alhora, també animar a la gent a divertir-se i passar-ho bé, tant als penyistes com a tots els vallers i valleres i les persones que ens visiten d’altres llocs per a viure amb nosaltres la festa. Ens espera una molt bona setmana i segur serà un punt d’inflexió.

*Alcaldessa de la Vall d’Uixó