La justícia és lenta, però avança amb pas ferm. Aquesta setmana, gràcies al treball periodístic d’aquesta casa, el periòdic Mediterráneo, hem tingut notícia d’un avanç importantíssim en un dels casos més greus que hem viscut a Vila-real: el cas Piaf. Després d’arribar al govern municipal, l’any 2011, i d’una exhaustiva investigació interna avalada pels tècnics, en la qual vam descobrir l’existència de 600.000 euros en factures falses, per treballs que no s’havien fet i sense acreditar --i endossades a un banc per part de l’exalcalde en vespres de deixar l’alcaldia-- el 25 de juny de 2012 vaig firmar un decret pel qual anul·lava el pagament d’aquests 600.000 euros. No anàvem a consentir que de les butxaques dels vila-realencs i vila-realenques isquera ni un euro que no corresponguera. És la meua principal responsabilitat com a alcalde i puc dir amb orgull que l’hem complida.

Han passat, doncs, prop de set anys des que vam evitar pagar aquests 600.000 euros. Des d’aleshores, hem sabut moltes més coses relacionades, d’una o altra forma, amb aquest cas. Vam celebrar una comissió d’investigació municipal sobre la relació contractual de l’Ajuntament de Vila-real amb l’empresa Piaf entre 2006 i 2011, baix governs municipals del Partit Popular, que, sempre segons criteris tècnics, ens aconsellà portar la situació a la justícia. Hem sabut també en aquest temps que el Partit Popular ha estat condemnat per un jutge per lucrar-se d’una trama de corrupció i s’ha confirmat --perquè ells mateixa així ho han reconegut en declaració judicial-- que l’empresa Piaf --la mateixa que emetia factures falses a Vila-real-- ha participat en el finançament il·legal del Partit Popular de la Comunitat Valenciana. Encara hem sabut alguna cosa més en aquest temps, com el fet que l’acte de presentació de candidatures del Partit Popular celebrat a Vila-real el 13 de gener de 2007 és un dels que apareix en la investigació del cas Gürtel com a finançat per la trama.

Són moltes les coses que hem sabut en aquests anys i moltes, malauradament, les que ens queden encara per saber. Així ho ha entès també el jutge instructor del cas Piaf, que, tal com hem conegut aquesta mateixa setmana, ha vist indicis de delicte suficients com per a demanar l’obertura de judici oral.

El nostre objectiu és i ha sigut sempre defensar els interessos dels vila-realencs i vila-realenques i que de l’Ajuntament de Vila-real no isca ni un euro que no corresponga. A pesar que, tal com assenyala la Fiscalia, aquests 600.000 euros en factures falses no s’han arribat a pagar i, per tant, no s’ha fet mal a les arques públiques, no és menys cert que l’administració concursal de Piaf sí que està reclamant-nos els diners perquè l’exalcalde, sense cap aval tècnic, va endossar els diners a un banc, el dia anterior a deixar de ser alcalde. El risc existeix i, per això, per transparència i perquè els vila-realencs i vila-realenques tenim dret a saber què ha passat, no deixarem de lluitar per defensar Vila-real.

*Alcalde de Vila-real