A la Universitat Jaume I, la universitat pública de Castelló, hem obert el curs acadèmic 2017-2018 amb una commemoració molt especial, la del primer centenari del descobriment per a la ciència de les pintures rupestres de la Valltorta, un legat artístic únic i que, com a tal, ha estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Aquest fet, que va obrir una nova via de recerca al voltant de cóm érem els éssers humans que habitaven aquests mateixos indrets fa més de 12 milers d’anys, té una transcendència fonamental i des de l’UJI anem a celebrar-lo de manera molt especial al llarg d’aquest curs, amb un congrés internacional la pròxima setmana i altres accions. La imatge de l’arquer, que tant caracteritza a les nostres comarques, il·lustra el cartell d’inici de curs que, un any més, ha realitzat amb el seu mestratge habitual l’artista Amat Bellés, i representa eixe primer anhel dels homes i dones de Castelló per aconseguir entendre el seu món, per fer-lo més assequible a la seua capacitat d’enteniment.

Els primers pintors rupestres treballaven en abrics de les muntanyes de Castelló des d’on gaudien d’unes vistes privilegiades i d’unes condicions físiques de protecció per a poder veure el món, intentar representar-lo i garantir el seu futur. Personalment, m’agrada molt aquesta imatge i la idea de poder equiparar-la la nostra Universitat Jaume I, el nostre campus del Riu Sec, com un d’aquells abrics on s’esforçaven els nostres avantpassats. Ara són uns altres els homes i dones els que, cada dia, treballem per conèixer més del món, per entendre’l, per poder explicar-lo, i, sobretot, per poder millorar les condicions de vida de la nostra tribu, la societat a la qual ens devem.

Per a poder ser eixe abric privilegiat, eixe espai on el talent puga treballar en bones condicions i desenvolupar-se, la Universitat Jaume I s’esforçarà un curs més, posant el millor de la nostra comunitat universitària per a avançar en la formació, la recerca i l’extensió de la cultura. Aquest curs que ara iniciem ho fem amb la magnífica notícia d’haver entrat en el selectiu rànquing de Xangai entre les 500 millors universitats del món, un grup d’excel·lència on només està el 5% de totes les universitats, 11 de les quals son espanyoles i tres valencianes. Aquest fet ha estat possible perquè, durant anys, la Universitat Jaume I ha apostat, amb recursos propis, per la recerca com una de les seues principals activitats. Així ho farem també aquest curs, amb un nou impuls al Pla Propi d’Investigació, dotat amb quatre milions d’euros, amb la creació d’una Oficina de Projectes Europeus i amb l’aposta continuada per la nostra Escola de Doctorat com la pedrera d’on han de vindre els futurs investigadors i investigadores.

Eixa recerca, eixe anar més enllà dels límits d’allò conegut, com ens va ensenyar divendres, en l’acte acadèmic d’inauguració de curs, el professor Juan Andrés Bort durant la seua brillant lliçó inaugural, és la base fonamental sobre la que sustentem la qualitat de la nostra docència, una formació que aquest curs hem ampliat amb un nou programa de Doctorat, amb el que fem 19, i un primer doble títol d’Administració i Direcció d’Empreses i Dret, que se suma a l’oferta de 31 estudis de grau i 44 de màsters universitaris. Amb eixa oferta de títols cobrim pràcticament totes les àrees de coneixement i donem resposta a les necessitats de formació superior i especialitzada de les comarques de Castelló i més enllà, ja que continuem un curs més atraient talent d’altres zones de la Comunitat Valenciana i d’altres zones d’Espanya, d’on procedeixen quasi una quarta part de tot el nostre estudiantat. Som un abric per al talent vinga d’on vinga.

En la construcció d’eixe abric conclourem aquest curs la primera de la Facultat de Ciències de la Salut, amb el trasllat definitiu del deganat i de part del nostre professorat i personal a la nova infraestructura, i traurem a licitació la segona fase amb l’objectiu d’acabar l’abans possible amb aquesta obra llargament reclamada.

També aquest curs volem que el nostre esperit viatge més enllà de les aules i dels laboratoris, i que arribe a la ment i al cor de tota la societat i que ho faça, com aquells pintors, apel·lant a l’art, a la cultura, que és el llenguatge de la veritat. Anem a continuar apostant pel Paranimf, per la Galeria Octubre, pel Menador, per la Llotja del Cànem i per les nostres seus universitàries com a focus d’expansió de la cultura a tot arreu, com a fars que il•luminen la societat amb noves idees, amb pensament crític, amb noves emocions.

I tota eixa tasca formativa, de recerca i d’extensió de la cultura es fa possible gràcies al treball rigorós, professional, del nostre professorat i del nostre personal d’administració i serveis. Son ells i elles, juntament amb el conjunt de l’estudiantat, els que fan de la Universitat Jaume I eixe gran abric privilegiat on el talent pot continuar pintant els seus somnis d’un futur millor per a tothom.

*Rector de la Universitat Jaume I