En aquest espai d’opinió, hui voldria ressaltar l’important paper dels ajuntaments durant l’actual crisi sanitària que estem patint hui en dia, però també han de tindre un paper important després de l’eixida amb la posterior crisi econòmica que ens portarà l’actual pandèmia del coronavirus.

Ara, per exemple, en el cas d’Almenara, dins de les competències que tenim estem desinfectant els carrers del municipi, estem oferint un servei d’assistència psicològica, oferim informació a autònoms i xicotets empresaris, oferim una oferta lúdica i educativa especialment a les xarxes socials, hem repartit mascaretes entre els comerços i, com no, entre els nostres treballadors, i prompte tindrem per a tot el poble. I en l’àmbit econòmic hem aprovat ajornaments de taxes i impostos i altres mesures semblants per als veïns i veïnes de la localitat. Perquè som l’administració més propera al ciutadà, a qui tenim que respondre, i a la primera que acudeixen els seus veïns i veïnes. Des d’ací agrair a les persones, voluntaris i entitats que col·laboren ajudant a la realització d’aquestes tasques o bé fent donatius per a poder comprar mascaretes o materials.

Però l’ajuntament també serà el primer lloc on vindran els veïns i veïnes quan ens deixe la pandèmia, en uns temps de nombroses dificultats econòmiques i socials, per als que hem d’estar preparats. Per això, a l’ajuntament d’Almenara estem ja refent el pressupost per adaptar-lo a les noves circumstàncies. Així, marcarem com a prioritats els veïns i veïnes en l’atur, els comerços locals i les pymes, i no oblidarem el medi ambient, els esports i la cultura. Degut a aquesta reorientació, destacar que algunes partides es voran retallades i algunes inversions previstes s’ajornaran.

I en vistes al futur i al que necessitem, vull demanar a les altres administracions que ajuden als ajuntaments en eixe repte d’ajudar als veïns i veïnes, i per això seria molt important que es derogara la llei d’estabilitat pressupostària que va aprovar el Partit Popular al 2012, amb Mariano Rajoy al front, i que tant ens ofega als ajuntaments. Sense eixe límit, podríem tindre més recursos per a poder fer i atendre als ciutadans i ciutadanes, que es la tasca dels consistoris.

*Alcaldessa d’Almenara i secretària d’organització del PSPV-PSOE de la província de Castelló