El Ple de Vila-real vam aprovar ahir una mesura que mai és fàcil, però que és, a dia de hui, absolutament necessària per a garantir l’equilibri en uns comptes municipals llastrats per l’herència de l’urbanisme i el balafiament d’anys del PP: la pujada de la contribució. L’equip de govern sempre ens hem caracteritzat per actuar amb prudència i responsabilitat, sense enganyar mai ningú: quan vam considerar que era possible, vam mantenir l’IBI congelat i fins i tot el vam abaixar per primera vegada en la història de Vila-real; quan la situació és insostenible, com ara, no queda més remei que aplicar una pujada que, pràcticament, ve a actualitzar els rebuts amb l’IPC acumulat des de 2011.

Si vostès agafen un rebut de fa vuit anys i un d’enguany, veuran que la quantitat pagada és pràcticament la mateixa. Això vol dir que, al marge de les fluctuacions, el rebut es manté a dia de hui als nivells de 2011. Però ja dic que no enganyem ni ens amaguem de res: a partir de l’any que ve, els veïns de Vila-real veuran encarit el rebut al voltant d’un 10%.

Per què es produeix aquesta actualització? Durant els últims anys, tal com assenyala una auditoria externa, hem hagut de fer front al pagament de 55 milions d’euros de l’herència del PP: 28 milions en sentències i contingències urbanístiques, 10 milions en amortitzacions del préstec de 20 milions, 6,5 milions en interessos i altres 9 milions d’euros en factures als calaixos. A aquesta sagnia s’afegeix la posada en marxa de noves infraestructures i serveis (CTE, CEM, pavelló Melilla, piscina Termet, autobús urbà gratuït, el Convent, espai d’art....), el increment del cost del personal funcionari i els 600.000 euros de sobrecost del tractament dels residus, a més d’una notable caiguda dels ingressos (menys plusvàlues, menys aportació de l’Estat, supressió de l’IBI de l’AP7, entre d’altres). Si a aquesta situació li afegim un endeutament del 69% i el risc que noves sentències puguen incrementar-lo, podríem arribar a trobar-nos amb un deute del 75% que ens portaria a la intervenció per part de l’Estat. I això, no ho volem ningú de nosaltres.

Bé, potser sí hi ha qui ho vol: l’oposició municipal que, fent gala novament d’una enorme irresponsabilitat, vota en contra de l’única mesura possible per a evitar un desequilibri que ens podria portar a la ruïna. No vull deixar passar, però, l’oportunitat d’agrair a Unides Podem la seua abstenció, conscient com sóc de la dificultat d’assumir una pujada de l’IBI quan només fa quatre mesos que han arribat a la gestió municipal.

Una oposició que, a pesar de votar ara en contra d’incrementar els ingressos via l’IBI, no dubtarà en demanar milionades quan vinga l’hora d’elaborar els pressupostos (neteja als carres, escoles, instal·lacions esportives, etc), demostrant, una vegada més, que no tenen cap projecte per a Vila-real i que només el PSPV-PSOE tenim un projecte seriós de govern per a la ciutat moderna, avançada i innovadora que és Vila-real. Perquè el miracle de la multiplicació del pa i dels peixos només el va poder fer ‘el nostre Senyor’.

*Alcalde de Vila-real