Les dades són esgarrifoses: amb l’anterior model educatiu només el 6 per cent de l’alumnat dominava l’anglés i sols el 30 per cent, la nostra llengua. Després de 30 anys era evident que el model no funcionava. Aquestes dades les va explicar l’altre dia el conseller Marzà, però no se les hauran sentit dir a cap dels portaveus de la dreta que no paren de renegar de la proposta del plurilingüisme del Govern de la Generalitat, sense fer cap aportació en positiu per sortir d’aquestes xifres tan vergonyants.

El motiu segurament és que la dreta no tenia gens d’interés en què els nostres alumnes foren capaços de dominar amb facilitat els idiomes, per diverses raons. L’una és el seu menyspreu supremacista cap al valencià i l’altra és que en la societat en la qual vivim els idiomes són bàsics per tenir millors oportunitats i ells volen un país amb mà d’obra barata en volta de professionals qualificats.

La dreta està mantenint una actitud bel·licista contra el decret de plurilingüisme, del qual diuen que és un segrest, una imposició, un xantatge, que és sectari... Però de nou intenten amagar la realitat amb el seu discurs. El model plurilingüe és dinàmic, amb diferents nivells que van ser triats pels consells escolars on està representada tota la comunitat educativa, tant el professorat com els pares i mares. Enfront l’elecció democràtica de cada centre, la dreta vol imposar el seu model fracassat d’aprenentatge de llengües. Estar disposat a posar en risc la competència i els coneixements dels nostres jóvens, sols per fomentar l’educació lligada a una religió, i permetre els negocis dels qui tenien als alumnes com a sardines en classe, mentre pagaven sous a treballadors zombis sols demostra la baixesa moral d’aquesta gent. Per sort, això ha quedat enrere. Per molts shows que promocionen, ara el que tenim és més professorat, amb una atenció més individualitzada als nostres fills i la possibilitat d’obtenir els llibres de text de manera gratuïta. De manar per enriquir a uns pocs hem passat a governar per les persones. D’això depén el futur.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló i Regidor de Normalització i Transparència