Supose que ja els hauran vist. Han aparegut per la ciutat a poc a poc. Són xicotets (un 30% que els seus germans grans), compactes, amb obertura de peu o manual (per si vostés tenen problemes de mobilitat) i de color gris i marró. Sí, parle dels nous contenidors que marquen l'inici de la recollida d'orgànica a la ciutat de Castelló.

Disculpen si els semble brusc, però crec cadascú s’ha d'ocupar de la seua merda. Eixa història que ens han explicat sobre que baixem el fem al contenidor i que desapareix per art de màgia no és certa. Darrere hi ha tot un procés i la realitat és que no estem complint com hauríem de fer-ho si volem deixar un món net. Perquè es facen una idea: el Consorci de residus C2 (on està Castelló) va soterrar en 2019 sí, sí, soterrar) un total de 120.000 tones de residus. Això és una autèntica muntanya. I per això tenim el compromís de reformar integralment el model de gestió del fem, perquè no s'aguanta i és insolidari.

Allò que sí que depén de nosaltres és fer una bona separació del fem a casa, al treball, de vacances i en qualsevol lloc. El juliol de 2019, a Castelló, només el 6% de la nostra brossa estava en un contenidor de selectiva. Massa poquet. Perquè classificar bé el fem és la millor manera de reciclar-lo i de recuperar-lo i d'evitar omplir més abocadors amb tones de residus. I també és generar llocs de treball, més investigació i més inversions públiques.

I això, que era el nostre objectiu per a aquesta legislatura, es farà realitat dimarts que bé, 1 de setembre. Tenim una nova oportunitat de reparar part del mal que ja li hem fet al planeta que els deixarem als nostres fills i les nostres filles. Perquè sí, el reciclatge -ara també el de restes orgàniques- és un marró de totes i totes. Com també ho són la contaminació dels oceans i els mars, la destrucció dels boscos, la desaparició d'espècies vegetals i animals i el canvi climàtic. Comencem la nostra xicoteta revolució. H

*Regidor de Reciclatge i Gestió de Residus de Castelló