El divendres passat vam tornar a eixir una vegada més a manifestar-nos al carrer per alçar la veu en favor de l’agricultura i en defensa dels nostres llauradors. Com hem fet sempre. Milers de persones vam tornar a reivindicar preus justos per a la taronja i l’aplicació de la clàusula de salvaguarda per exigir la reciprocitat a les produccions de països tercers. En definitiva, vam demanar que tots juguem amb les mateixes cartes i que l’agricultura valenciana no supose una moneda de canvi per al govern de torn a Madrid amb altres interessos econòmics, com ha succeït darrerament. En eixe sentit, el lema de la manifestació era bastant clar: «Prou d’enganyar als agricultors i ramaders».

Tot i això, se m’ocorren un parell de lemes que també haurien pogut anar de categoria per a l’ocasió. En primer lloc, el que fa referència al títol d’este article, «Més camp i menys Trump». Perquè el president estatunidenc ha sigut un dels personatges que, enguany, també ha contribuït de manera decisiva a clavar la puntilla a la taronja amb els aranzels que ens ha imposat. Encara que als mitjans estatals es parla sovint de com ha afectat solament al vi i a l’oli.

Així mateix, una altra pancarta perfecta hauria sigut esta: «M’importa la taronja de m’auela i no Veneçuela». Perquè la veritat és que ja estem fins a la coroneta de sentir parlar de Maduro i Guaidó i del cas de l’aeroport, en compte de buscar una solució a este desficaci.

Per això, este tuit, que reflexa el que va ocórrer al Congrés la setmana passada, només em produeix que vergonya: «Desde las 9h, PP, Vox y Cs han hecho 6 preguntas en torno a Venezuela entre vítores, golpes e insultos. Ni uno solo de sus diputados se ha movido de sus escaños. Empieza el debate sobre las condiciones de vida del sector agrario y se van del hemiciclo. Patriotas».

*Alcalde de Betxí