El 8 de setembre és l’aniversari de la ciutat de Castelló. Ara fa 766 anys, el rei Jaume I va autoritzar per escrit el trasllat des de la Magdalena. Les ciutats eren en aquells anys propietat d’uns i d’altres. Es deixaven en herència, es regalaven en les bodes. Les ciutats i els seus habitants tenien el valor mínim i cap dret. Aleshores, tot i que terres i persones es consideraven propietats del noble de torn, aquest es preocupava de «posar bonica» la seua propietat. Es construïen muralles, es feien carrers, s’ampliaven les fronteres…

Qui administra una ciutat té l’obligació de mantindre-la en bones condicions. El govern de la ciutat té molt clar que cal que la ciutadania estiga orgullosa del lloc on viu. A l’Ajuntament treballem per tal que els castellonencs i les castellonenques tinguen tot el necessari per viure bé. Perquè valgui la pena nàixer a Castelló, viure, fer-se gran, tindre descendència, envellir, perquè la ciutat puga respondre a la evolució de les necessitats.

Treballem perquè la ciutat estiga neta, bonica, amb suficients places escolars, prou places per a gent gran. Activitats culturals, transport adequat. Esport per a tots i totes, ofertes d’oci de qualitat, espais de participació. Diversió per a la gent jove, però també llocs de treball. Volem una ciutat bonica i bona per a viure, però també que abellisca visitar. Orgullosa dels seus orígens i amb ganes de futur.

Amb l’aniversari de la ciutat celebrem el que va ser, el que és i el que volem que siga.

Hi ha gent que detesta complir anys i que quan aplega als voltants del seu aniversari s’amarga i remuga sobre el pas del temps i com és de trist fer-se gran. El PP no considerava important celebrar l’aniversari de la ciutat, tot i actuar com els nobles, considerant-se propietaris, venent-la i malbaratant sòl i recursos. Pagant decoracions a amigatxos, obres inútils a preu d’or sols per presumir davant de companys de partit d’altres poblacions.

Polítiques intencionalment mediocres per mantindre una ciutat en la mediocritat. Polítiques clientelars, destinades a aconseguir la major quantitat de vot agraït perquè els amos de la ciutat et deixaven gratis un escenari, un teatre, un local. Perquè els amos decidien a dit qui ocupava un lloc de treball, no per mèrit i capacitat, sinó per la disposició a formar part dels sistemes de favors. Ni ho celebrava, ni li feia regals, ni l’acomboiava. Instal·lacions fetes malbé, zones habitades sense clavegueram. A qui convides a veure una ciutat desfeta, amb gent desencantada i sense ganes de participar perquè a penes hi havia serveis?

El 15 de juny de 1991 va començar a governar el PP a Castelló. En un regnat de 24 anys ens van deixar una ciutat apagada, un ajuntament sense cap estructura de control, un patrimoni assolat i desaparegut. Calaixos buits, deutes i una inèrcia de treball opac, d’esquenes a la població. Ara l’hem fet a la ciutat el millor regal: la nostra intenció de portar-la a la modernitat, de retornar a la ciutadania els drets tants anys arrabassats. Celebrem amb alegria l’aniversari. Recordant el que érem, agraint a qui ens han ajudat a conservar eixe orgull. Al carrer, amb el veïnat. Felicitats, Castelló.

*Vicealcaldessa de Castelló