Fa uns mesos, el Fons Valencià per la Solidaritat projectava a Vila-real un documental: Els Fils del Tauler. Mostrava causes i conseqüències de les guerres, amb testimonis de les víctimes. S’assenyalava clarament els respon-sables de la violència massiva organitzada que existeix en la actualitat. Al complex militar industrial, sustentat per governs i entitats bancàries d’arreu del món s’hi inclouen fàbriques de l’Estat espanyol.

Desprès del visionat, era inevitable reflexionar sobre com, a Espanya, tant se val si tenim governs d’esquerra o de dreta: el Cicle Econòmic Militar manté el seu poder. Dimecres, el vaixell saudita Bahri Yanbu, atracava a Bilbao per carregar projectils, que s’utilitzaran a la Guerra del Iemen. Allà fa 5 anys que està produint-se un acarnissament, amb més 85.000 xiquets com a víctimes.

Les oenegé la guerra comença aquí, amnistia internacional i greenpeace porten molt de temps posant denúncies a la Haia per l’exportació d’armes fabricades a Espanya. Des de desembre s’ha sol·licitat que siga la Fiscalia del Tribunal de Justícia de la UE qui ho investigue.

Des dels governs locals cal fer costat a aquestes entitats. Fa uns mesos, però, el govern del PSOE de Vila-real ens va tombar una moció a favor de salvar vides al mar. El PSOE local es va alinear amb la postura de Vox i Salvini, qui per cert serà prompte jutjat per crims con-tra la humanitat. També va fer falta recordar a Benlloch la deixadesa amb què tracta les oenegé a Vila-real. La cultura de la pau sols és possible des dels municipis. Infeliçment no veiem que a Vila-real s’haja escollit aquesta línia. Però Compromís seguirà treballant sempre per fer que la nostra ciutat siga exemple del foment de la pau.

*Regidora i coportaveu de Compromís per Vila-real