Qualsevol procés electoral no s’acaba amb les eleccions, al dia següent cal fer una anàlisi dels resultats i extraure’n les conclusions. Els votants s’expressen a través del vot i els resultats ens diuen el que la societat vol en cada moment. La reflexió humil del polític és la manera més encertada d’analitzar-ne els resultats. És de necis pensar que el votant s’ha enganyat i el polític té la raó.

Certament, les circumstàncies han canviat a Espanya i els resultats de diumenge no tenen res a vore amb els resultats del 28 d’abril, per més que algú s’enteste a voler demostrar que els blocs de dreta i esquerra no han variat. El 10 de novembre vam ser testimonis d’un transvasament de vots de la dreta moderada a la dreta extrema i això té una lectura, quan un partit se n’ix del seu espai, els ciutadans s’estimen més votar l’opció autèntica d’eixe espai.

Pel que fa al bloc d’esquerres, els partits més representatius han perdut diputats i, per contra, han aparegut molts partits amb representació parlamentària escassa. Hi ha qui pensa que la situació actual per a formar un govern d’esquerres estable és pitjor que la que hi havia al juliol. Potser que amb números en la mà sí que ho siga, però les circumstàncies són molt diferents.

La democràcia parlamentària espanyola i el ventall de partits que formen el Congrés, com passa també als ajuntaments, ens obliguen a formar governs de mestissatge, a pactar amb altres partits que proposen polítiques pròximes a les nostres, com hem fet i fem a Borriana. Cal arribar a acords i cal fer servir el diàleg com a instrument fonamental i pilar bàsic de la democràcia.

Acabe de sentir que els líders de l’esquerra, Sánchez i Iglesias, han firmat un decàleg com a principi d’acord per a la creació d’un govern de coalició progressista. Cert és que aquest govern haurà de comptar amb el recolzament d’altres partits. Tot i això, és una bona notícia perquè molt prompte tindrem un govern per a quatre anys.

Des de la crisis i les retallades que han condicionat la vida dels espanyols els últims anys encara queden moltes coses per fer i molts drets per recuperar. Amb el nou govern estem segurs que recuperarem drets laborals i socials que van desaparéixer sota el paraigua de la crisi i els ajuntaments i les ciutats com Borriana podrem seguir treballant en la millora dels serveis públics i en l’atenció a les persones.

*Alcaldessa de Borriana