Per primera vegada a Castelló un govern rendeix comptes davant la ciutadania en una assemblea oberta que se celebra aquesta vesprada en el Teatre del Raval. Ho fem per obligació i per convicció. Per obligació, perquè així ho arreplega el punt 20.22 del Pacte del Grau que especifica que l’alcaldessa rendirà comptes en una assemblea oberta. I per convicció perquè estem convençuts que aqueixa és la nova relació que ha d’existir entre l’Ajuntament i la ciutadania.

La transparència i el bon govern estan en el nostre ADN polític. Aquest govern municipal està obert a la crítica constructiva i és receptiu al que haja de dir cada castellonenc. Si és una aportació positiva, ens servirà d’estímul per a seguir avançant en les nostres polítiques de progrés, i si és negativa serà una raó per a esmenar els errors i complir el nostre programa.

L’assemblea ciutadana és un exemple més de la nova manera d’entendre la política municipal i la relació amb la ciutadania. Però no és l’únic exemple i no serà l’últim. Aquest govern ha obert voluntàriament un procés participatiu per a donar veu a la ciutadania en la definició del nou model de ciutat que arreplegarà el Pla General, hem impulsat un procés participatiu obert per a decidir on es destinen 1,6 milions d’euros i hem obert consultes perquè la ciutadania triara on situar jocs infantils.

Encara avui ens trobem amb partits polítics que qüestionen aquests processos. No dubtem que hi haja marge de millora, però és inqüestionable que suposen una nova relació en l’àmbit de la política municipal. S’imaginen aquests processos oberts a la ciutadania fa dos anys? S’imaginen aquesta rendició de comptes abans del canvi de Govern en 2015? Nosaltres, sincerament, no. Però els temps han canviat. En política, afortundament també.

*Portaveu del Grup Municipal Socialista en l’Ajuntament de Castelló. Tinent d’Alcaldia del Grau