A partir d’aquest dilluns, si cap contratemps altera la planificació, farem un nou pas en el procés de desescalada que ens acostarà una mica més cap a la nova normalitat i, gràcies a l’esforç, prudència i responsabilitat de tots i totes, ens allunyarà dels pitjors moments viscuts en aquesta crisi sanitària. Des del punt de vista de la gestió municipal, també caminem cap a una nova etapa que inevitablement estarà marcada per l’impacte en els comptes municipals de les accions que, amb la major rapidesa i eficàcia possibles, hem hagut d’adoptar en resposta a la crisi des de diferents fronts: sanitari, econòmic, social i d’organització municipal. Com ja he reiterat, la pandèmia de coronavirus ens situa davant un nou escenari en el qual serà necessari redefinir prioritats, recursos i temps, per l’esforç econòmic realitzat, de manera imprevista, per a superar com més prompte millor aquesta adversitat.

A Vila-real, aquest equip de govern ha intentat actuar amb la màxima diligència davant cada repte que ha anat sorgint. El llistat és llarg. Des del punt de vista sanitari, garantint la desinfecció de la via pública; col·laborant amb les autoritats i facilitant l’adaptació del Centre de Tecnificació Esportiva com a hospital auxiliar; creant un banc de màscares amb més de 150.000 unitats, i material de protecció i desinfecció. També hem assumit la logística per a facilitar el treball de la Unitat Militar d’Emergències o els voluntaris i col·laboradors de Protecció Civil i del Registre Municipal de Voluntariat covid-19. Hem realitzat test ràpids a la plantilla de Policia Local i Protecció Civil, per ser els qui més exposats han estat en aquest temps al virus, i que ara ampliarem progressivament a la resta d’empleats municipals.

L’Ajuntament ha hagut d’adaptar espais a la nova normativa, des del cementeri a les instal·lacions del consistori, amb mampares i altres infraestructures que ens han permés recuperar ja l’atenció presencial en aquest camí cap a la nova normalitat. Però abans d’això, el dispositiu especial de 12 línies telefòniques va assegurar l’atenció a la ciutadania en una mostra que aquest Ajuntament mai ha estat tancat ni aturat, sinó que la maquinària ha continuat funcionant.

DES DEL punt de vista social, hem garantit l’educació a distància dels menors de famílies vulnerables, amb el repartiment de 50 tauletes electròniques, i hem atés, en col·laboració amb les entitats socials, les necessitats més bàsiques dels veïns i veïnes en situació de dificultat, triplicant ajudes socials concedides fins a maig respecte a 2019, amb prop de 225.000 euros. L’impuls econòmic de la ciutat també ha requerit d’inversió municipal, com el conveni amb Ucovi per a la creació de l’oficina d’assessorament a comerços i autònoms, que ha atés més de 1.000 consultes telefòniques; la nova oficina tècnica per a la dinamització de l’hostaleria o l’adequació dels mercats ambulants. Però no sols parlem de més despeses sinó també de menys ingressos; diners al qual el consistori ha renunciat en benefici de la reactivació, com la supressió de la taxa per ocupació de via pública, que suposarà un minvament de 180.000 euros a les arques. Així mateix, en consens amb tots els partits polítics, hem destinat 500.000 euros al Pla de renaixement de la ciutat, que ja s’ha traduït en mesures concretes com el pla de cuina solidària o el registre d’iniciatives culturals i esportives.

En aquests moments, els departaments estan realitzant la valoració econòmica de totes aquestes accions i en breu la farem pública, seguint el principi de transparència en la gestió, perquè la ciutadania conega la magnitud de la despesa extraordinària i la inversió que haurà d’incloure’s en l’actual exercici pressupostari. No podem negar que aquesta realitat ens obligarà a fer ajustos respecte a la planificació que l’Ajuntament havia aprovat per a 2020; però ho farem sempre pensant que Vila-real no pot perdre el tren, la màxima serà garantir que la maquinària de desenvolupament i creixement continue funcionant perquè, malgrat la maçada d’aquests mesos, continuem amb els projectes que faran possible el model de ciutat moderna, diversificada econòmicament, innovadora, inclusiva, sostenible i solidària.

*Alcalde de Vila-real