Les comarques de Castelló han sofert durant anys, i encara ho fa, un dèficit de mitjans de transport públic que vertebren tota la província. Les inversions del Ministeri de Foment han sigut aquests anys entre ridícules i inexistents. Aquesta setmana ens hem reunit a València representants dels diferents municipis de les comarques de tot el País Valencià per acordar accions conjuntes davant del Govern central del PP. Cadascú tenia les seues problemàtiques però totes vam coincidir en la necessitat que els Pressupostos Generals de l’Estat tinguen la dotació necessària perquè la ciutadania de les nostres comarques tinga els serveis que mereix i que, tot i no tindre, està pagant com si els tinguera.

La competència en el servei de rodalia, per exemple, és del Ministeri de Foment. Els ajuntaments no tenim competències però hem volgut invocar la nostra principal competència que és vetllar pel benestar i la qualitat de vida de les persones que viuen al nostre territori. 113 mil viatgers anuals al País Valencià bé es mereixen uns serveis amb la freqüència i qualitat que cal en l’any 2018. Tenim 430 km de xarxa de ferrocarril i som la tercera comunitat en importància per nombre de passatgers cosa que no veiem reflectida en inversions en aquest servei.

Tenim un deute històric de 7878 milions i tot i això es pressuposta per baix d’allò ens correspon per població i per PIB. 217 euros rebrà de mitjana qualsevol espanyol però els valencians només rebrem 142.

El Ministeri va fer un Pla de Rodalia en el que va destacar els problemes més urgents de la xarxa valenciana. Hi ha 27 limitacions temporals de velocitat, falta seguretat i fiabilitat en la xarxa. Hi ha línies saturades, pobles on no arriba la línia de rodalia, com per exemple Vinaròs, manca d’accessibilitat, manca de freqüències, passos a nivell sense barreres... Les obres que el Ministeri diu que calen i que es comprometen a fer costen 1.437 milions d’euros. Aquest any sols s’ha pressupostat 50 milions. A aquest pas caldran 30 anys per a acabar les infraestructures que, segons el Ministeri, són, ara ja, prioritàries.

Les comarques del nord són les grans oblidades. Estem en un abandonament total i històric. Ni autovies ni rodalia. Les carreteres als pobles de la costa són insegures, amb una alta sinistralitat. L’AP-7, de pagament, ben car, mentre es rescaten altres autopistes. Sols hi ha 4 regionals diaris cap a Vinaròs, algú Talgo. Açò ha provocat a vegades que la gent que fa el trajecte Tortosa València el fa dreta perquè no hi ha prou seients. Els retards estan quasi normalitzats per les contínues avaries de maquinàries obsoletes.

El ministre De la Serna va anunciar 12 trens diaris. Ens conformaríem amb dos cada hora menys la franja nocturna. El Pla indica que es crearà una Comissió de Seguiment i cal que es convoque i es convide a participar a representants de la Conselleria i dels ajuntaments afectats. No es pot seguir fent política d’infraestructures de transport sense tindre en compte les poblacions a les quals s’acaba afonant, o no, segons les decisions que es prenen.

Demanem afegir 133 milions més als 50 pressupostats. I l’execució d’allò que es pressuposta. No pot haver-hi un bon servei sense unes bones infraestructures.

*Vicealcaldessa de Castelló