Hi ha quatre proves que poden evitar la mort sobtada dels esportistes: una exploració física completa, un electrocardiograma, un ecocardiograma i una ergometria d’esforç. Aquestes proves o unes semblants es fan a Castelló, que és l’única província de la Comunitat Valenciana que compta amb un servei públic de medicina esportiva d’aquestes característiques. Està a l’Hospital Provincial i, encara que va ser creat per a esportistes d’alt nivell, hui hi accedeixen més de 16.000 esportistes (140 clubs conveniats i particulars).

Aquest servei també atén de forma gratuïta els atletes que participen al projecte d’esport d’elit de Penyeta Roja de la Diputació. Però un servei que hauria de ser un orgull s’ha convertit en un motiu de polèmica política després de l’anunci de què que anaven a pujar els preus.

El Consorci va decidir incrementar la taxa de 42 €, que mantenia des de la seua creació fa tretze anys, per adaptar-la a les tarifes que marca la llei del servei públic de salut. La nova taxa és de 90 € per als clubs conveniats i de 95 € per al públic en general, encara per baix del que marcava la legislació perquè els responsables del Consorci van decidir que havia de fer-se una pujada moderada. Els usuaris potencials són 14.000 esportistes de 140 clubs, fins i tot de fora de la província, però la unitat només pot atendre’n quatre al dia. Per tant, en lloc de preocupar-nos perquè solament una minoria pot accedir a eixes proves, sembla que alguns partits de la Diputació només es preocupen de la pujada del preu.

Què volem? Millorar la salut de tots els esportistes o fer demagògia amb una pujada de preus que sols afecta a uns quants? Compromís aposta perquè s’estudie la possibilitat de què tots els esportistes se sotmeten a una exploració cardiovascular completa com es fa a altres països europeus. I les federacions haurien d’assumir estes proves per a tots, sobretot als més joves.

*Portaveu del grup Compromís a la Diputació de Castelló