Com cada 3 de febrer, avui és festa a Borriana en honor al seu patró, Sant Blai, en què històricament la fe, el fervor i la tradició s’uneixen harmònicament, encara que aquest any, malauradament, a causa de la pandèmia, ens quedem sense els tradicionals i populars festejos que dinamitzaven la ciutat amb una àmplia programació d’oci i cultura, en què el teatre, la música, la tradició i el patrimoni es fonien durant més d’un mes.

La devoció de la nostra localitat per Sant Blai, metge, bisbe de Sebaste (Armènia) i màrtir, es remunta als anys del Rei En Jaume, després de conquistar la ciutat en 1233, el qual va ser el promotor de la devoció popular al nostre patró i va ordenar que fora construït un hospital sota l’advocació de Sant Blai, que va obrir les portes tres anys més tard al costat de l’ermita que anteriorment havia sigut mesquita.

Des del 5 de gener de 1854, quan l’Ajuntament va proclamar Sant Blai patró de la nostra ciutat, la seua història ha estat lligada al desenvolupament i la vida de la població. Avui es manté la processó, en què el fervor de la feligresia es fa palés, i també la novena, els gojos en honor al patró, la vigília, el trasllat i la missa Major del dia gran.

Igualment, perviu l’activitat més emblemàtica del dia 3 de febrer, la Font del Vi, que fou instaurada en 1854, adobada ja fa molts anys amb la declamació de poemes, previ a la inauguració de la Font, sobretot dels versos que Joan Baptista Tejedo Beltrán , el Bessó, dedicà a Sant Blai i a Borriana.

Enguany, malauradament, només tindrem dos espectacles pirotècnics simultanis avui, perquè els veïns i veïnes puguen gaudir-los des de casa, i la missa Major a la basílica d’El Salvador, tot complint l’aforament permès i les mesures sanitàries. Però, el que sí que es pot fer és delectar-se amb la tradició gastronòmica a les pastisseries de la ciutat dels deliciosos Rotllos de Sant Blai.

Per a la tradicional Font del Vi amb l’esmorzar popular caldrà esperar a 2022, com també passa amb la cèlebre festa de les Paelles, la Volta a les Ermites i la Trobada de Boixeteres, activitats molt arrelades a la ciutat. Igualment, caldrà esperar per a l’Aplec de Gegants i Cabuts, el Tardeig de Sant Blai, la clàssica Cursa de Sant Blai, el Festival d’Arts de Carrer (FAC) i la Ruta a cavall de Sant Blai amb la concentració de cavalls i carruatges, entre altres activitats.

Enguany serà un any diferent i haurem de celebrar un Sant Blai amb recolliment i responsabilitat, fent tots els possibles perquè puguem celebrar el Sant Blai de 2022 amb tota la programació tradicional. Que Sant Blai gloriós cura la tos, a Borriana ja ho sabem, i ara aprofitarem la gran capacitat sanativa del nostre patró perquè ens done força, salut i ànims per a superar aquesta crisis sanitària i per això li demanem al metge-sant: «Sant Blai Gloriós cura’ns a tots». H

*Alcaldessa de Borriana