Castelló ja té pressupost per al pròxim any. Un pressupost no és poca cosa, de fet és l’eina més important per al desenvolupament del municipi, ja que ens garanteix el desenvolupament de les polítiques progressistes dutes a terme per aquest Acord del Grau. Un Govern que hem subsanat els comptes municipals que tenien el 80% del pressupost endeutat. La veritat és que ha sigut un gran esforç i un exercici de responsabilitat treballar per rebaixar el deute un 75%, a més de rebaixar la pressió fiscal a la ciutadania. A la fi, hem cobrat el deute de 8,8 milions d’euros que tenia la Generalitat amb la nostra ciutat, sí, això tenien per cobrar el mal autoanomenats «bons gestors». Aquest govern hem invertit en serveis i infraestructures per valor de 90 milions d’euros. Els diners, quan no es gasten per afavorir «amiguitos del alma» condeixen més, la veritat. I tot açò ha sigut possible tot i rebaixar la pressió fiscal a la ciutadania, rebaixant l’IBI i les taxes cadastrals. Era un compromís arreplegat a l’Acord del Grau, perquè els contribuents paguen pels seus habitatges i locals en funció del preu que tenen ara, que gens té a veure amb els quals es van assignar en 2012. Creiem que els impostos i les taxes han de ser proporcionats a la realitat econòmica i aquesta revisió era de justícia.

I NO HO DIC JO, poden comprovar-ho tots i totes vostés: la construcció del Pont que unirà l’Avinguda Alcora amb el Raval Universitari, la nova Avinguda Enrique Gimeno, la recuperació del Mas Blau per a la ciutadania, les obres anti inundacions de Marjaleria per valor de 4 milions d’euros, la recuperació del Castell Vell o la Vila Romana, les reformes de les escoles, les inversions en el transport públic que han aconseguit batre rècords d’usuaris (7,2 milions), la baixada de l’atur en un 16,8% en 2018 que ens situa per primera vegada en una dècada per davall del 15%, i un llarg etcètera.

Així doncs, comprendran que aquest Govern comprenem els pressupostos com una eina que millora la qualitat de vida de les persones en una ciutat cada cop més solidària, cohesionada, sostenible i igualitària; una ciutat de drets i oportunitats allunyada de les obres faraòniques que la dreta prometia i que només servien per a soterrar milions i milions d’euros i que quedaven en projectes ficticis, en fum.

Però malgrat la importància dels pressupostos per a Castelló, l’oposició de la dreta va utilitzar el debat parlamentari per a tot menys per a millorar la vida dels nostres veïns i veïnes, que és per al que en van votar. Van competir entre ells (entre PP i Ciudadanos) per a veure qui la deia més grossa i amb major grau d’agressivitat fins al ridícul, deixant-se a si mateixos sense credibilitat ni dignitat.

Darrere de cada euro dels més de 180 milions que hem pressupostat enguany hi ha persones, oportunitats, progrés.

Aquest pressupost està centrant en les persones i promouran millores en la mobilitat, en educació, en igualtat, en cultura... en definitiva, millores que estan presents en la nostra ciutat, ja que aquesta legislatura hem aconseguit, a poc a poc, transformar Castelló.

*Regidora de Compromís i portaveu del equip de govern a l’Ajuntament de Castelló