Diuen que a l’estiu no hi ha notícies. Inclús alguns afirmen que no passa res important. No negaré l’evidència que hi ha algunes informacions amb un interés qüestionable, però crec que una revisió de efemèrides és suficient per a fer caure el mite que durant aquest mes no hi ha notícies.

Sense anar més lluny aquesta setmana ens hem assabentat que els anteriors gestors de la Diputació, el senyor Vicent Sales i el senyor Andrés Martínez, entre d’altres, s’havien polit 17 milions d’euros més dels que els permetia l’estabilitat pressupostaria que promulgava el ministre popular Cristóbal Montoro. I ara, al nou govern ens tocarà fer el pla d’estabilitat, allò que es diu «herència enverinada». Després hem d’escoltar la cançoneta de què només la dreta sap gestionar.

No obstant això, no estem ací per a plorar i per això el nou govern farem tot el possible per avançar inversions. I ho anem a fer amb una inversió dos milions d’euros en dos temes fonamentals: eficiència energètica i depuració d’aigües.

En Compromís tenim clar que el deteriorament del medi ambient i del canvi climàtic són els grans reptes del nostre temps. Això es nota en les competències i responsabilitats que hem agafat tant en el govern de la Generalitat com en la Diputació. Com a diputat responsable del Cicle Integral de l’Aigua, Energies Renovables i Residus i Reciclatge (competència que també assumisc a l’Ajuntament de Castelló), considere prioritari reformular la relació que tenim amb el nostre entorn. Aquesta prioritat de Compromís, també ho és de la societat i per això, impulsarem l’eficiència energètica de setze pobles de les nostres comarques. En altres sis localitats actuarem en la depuració de l’aigua, bé amb una millora de les instal·lació o bé amb noves obres.

Són notícia, i molt negativa, les dades que asseguren que ja s’han desfet més de 10.000 milions de tones de gel als pols en un sol dia. Açò confirma el ja inevitable canvi climàtic. Perquè el rellotge del planeta no s’atura i no estem donant la resposta a l’emergència climàtica amb la contundència que ens reclama el moment històric. Ara, a l’agost, quan ja hem consumit tots els recursos que el nostre planeta és capaç de refer en un any.

LA SITUACIÓ NO serà fàcil però poden estar segurs que davant d’aquestes realitats, la gent de Compromís estem disposats a dur endavant polítiques valentes. Aquesta serà la legislatura de les auditories energètiques, de la reducció dràstica dels residus, de la transparència en la gestió de l’aigua. Arriba l’hora d’implantar la recollida en el contenidor d’orgànica, els educadors ambientals, l’increment dels contenidors de reciclatge, la modernització de la planta on tractem els residus, la reducció del consum energètic, la inversió en eficiència i l’hora la de fer el pas a edificis de zero emissions.

En aquesta legislatura tots els pobles d’aquesta província depuraran les seues aigües. I sí, totes aquestes polítiques han de ser prioritàries, i no per la calor d’aquest estiu, sinó per l’escalfament global al qual ens enfrontem com a espècie causant. Cal que tinguem molt clar, que la nostra generació no sols té un repte enorme, sinó que té un deute amb el futur.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló i diputat provincial