La celebració del mes missioner extraordinari que ha tingut lloc durant octubre, és una bona ocasió perquè recordem als grans mi-ssioners que la nostra diòcesi ha donat a l’Església universal. Per data de naixement, al beat Jacint Orfanell el segueix Sant Pere Màrtir Sans i Jordà. Va nàixer a Ascó el 3 de setembre de 1680, on és batejat el mateix dia a l’església parroquial. Als 10 anys marxa a Lleida a estudiar, acollit pel seu oncle Miquel Jordà, sacerdot en la catedral d’aquesta ciutat. Set anys més tard ingressa en el convent dels dominics i al cap d’un any de noviciat fa la professió solemne. Després de l’ordenació sacerdotal, en 1704, va romandre allí quatre anys més, fins que en 1708 els seus superiors el destinen a Saragossa. Durant alguns anys es va dedicar al ministeri de la predicació en pobles de l’Aragó i de Catalunya.

Després de manifestar als seus superiors el desig de ser missioner, en 1712, juntament amb altres missioners, partí cap a Filipines, on arribaren l’agost de l’any següent. Durant dos anys aprèn xinès a Manila i en 1715 parteix cap a la Xina, a Fo-kien, on va desenvolupar una immensa tasca evangelitzadora.

En 1729 començaren les dificultats per als missioners i es refugiaren en Cantó. És llavors quan el nomenen bisbe de Mauricastro i Vicari apostòlic de Fo-kien, i on rep l’ordenació episcopal. Expulsat de Cantó, es refugia a Macau. Allí va desenvolupar una intensa activitat evangelitzadora i va escriure una Apologia de la Religió cristiana. En 1738 torna a Fokien, on es va dedicar a cuidar la fe dels cristians clandestinament i superant moltes dificultats a causa del clima de persecució i d’una delicada salut.

En 1746 va ser empresonat amb altres missioners i traslladat a Foxeu, on patí tortures. Per la confessió de la fe va ser condemnat a morir degollat. Va ser beatificat pel papa Lleó XIII (1893) i canonitzat per sant Joan Pau II (2000).

*Bisbe de Tortosa