Aplaudiments ensordidors, com aquell que va rebre Cifuentes. Missatges clandestins carregats de «sé fuerte», com aquells a Bárcenas. Promeses d’estar sempre «detrás de ti, o delante o al lado», com la que va rebre Camps. Les estratègies del PP, i en concret de Rajoy, per a negar allò innegable sempre han sigut sorprenents. I el mestre de cerimònies no ens anava a deixar sense el seu truc final per maquillar la sentència del cas Gürtel. Ja es veia vindre que l’espectacle seria únic quan el president va fer una cosa que no fa mai: convocar la premsa. Senyal que es va veure apurat. Només començar a parlar de la moció de censura, va traure la carta dels monstres del nacionalisme i va apel·lar a la famosa unitat d’Espanya. Només un dia després de pactar amb un partit nacionalista (el basc) per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. Pura coherència.

Però el showman Rajoy tenia més cartes amagades. Després que el tribunal que va jutjar la trama Gürtel qüestionara l’autenticitat de la declaració, ni més ni menys, que del president del Govern, Rajoy es va atrevir a fer allò tan gallec de repondre amb una pregunta: «¿Quién reparte en España certificados de credibilidad?». Sembla que el major reponsable del Govern no.

Perquè per a Rajoy, el fet que els seus votants l’hagen fet president ja li dóna eixa credibilitat. No va dir, en canvi, que el seu partit va fer les curses electorals dopat pel finançament il·legal que la sentència demostra. No diu tampoc que el PP s’ha perpetuat en el poder a costa d’un sistema que jugava amb els diners públics, com recull la sentència del cas Gürtel.

El president va evitar referir-se al fet que les seues pràctiques i les del seu partit han tacat per a sempre la professió política que tantes persones exercim des del sacrifici, la constància i el convenciment que podem millorar la vida de la ciutadania. Eixa crisi de credibilitat provocada per vosté i pels seus, senyor Rajoy, no es resol amb negacions de l’evidencia ni, per descomptat, tancant files per defensar mentides.

*Primera tinenta d’alcaldessa d’Almassora