Les causes que ens han portat fins a on estem en el sector citrícola n’han sigut moltes al llarg dels anys, molt diverses i molt complexes. L’excés d’oferta porta implícit un descens dels preus de mercat, que indubtablement s’ha convertit en un dels principals factors de la baixa rendibilitat dels cítrics valencians.

Un dels factors més importants que impedeix abaratir els costos de producció és el minifundisme, que és el nostre model tradicional d’explotació, que unit a l’abandonament de cultius de centenars de fanecades i la falta de relleu generacional, amb el conseqüent envelliment de la població agrària, donen una succinta visió de la crítica situació que travessa el sector citrícola, tant a Borriana com a la Comunitat.

Davant d’aquesta situació es necessiten mesures urgents i el suport ferm de les administracions, fins i tot o especialment d’Europa.

Sí, hem d’exigir, però també, hem d’autoexigir-nos, i al mateix temps, hem de conscienciar i visibilitzar aquest problema també entre els consumidors espanyols i europeus, estudiar varietats i desenvolupar un canvi estratègic en el procés de producció.

L’any passat, el nostre Ajuntament, des del minut zero, ha estat al costat del sector citrícola amb la reivindicació de la Plataforma per a recuperar la dignitat dels llauradors. Ara, una vegada més, Borriana s’uneix a la tractorada i manifestació de divendres 14 de febrer a València, convocada per les organitzacions professionals agràries a la Comunitat Valenciana, Asaja, la Unió i UPA, per a denunciar la situació límit que travessa el sector agrari.

Estic convençuda que la pròxima manifestació serà un punt d’inflexió perquè, per primera vegada, totes les organitzacions agràries s’han unit i acudeixen juntes amb els mateixos objectius. Vull animar els veïns i veïnes de Borriana a ocupar els autobusos i a ocupar València, per a tornar a deixar clara quina és la postura del nostre poble.

I del camp a la mar, ja que estem d’enhorabona perquè els pescadors de Borriana disposaran de millors condicions per desenvolupar del seu treball gràcies a la nova pavimentació de la Llotja de Borriana, amb una inversió de més de 43.000 euros a càrrec de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i cofinançada en un 75% pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

*Alcaldesa de Borriana