A finals del mes de novembre es commemora el Dia Internacional dels Drets dels Xiquets i Xiquetes amb l’objectiu de posar de manifest que es tracta d’un dels col·lectius més febles de la nostra ciutadania, que necessita no només de la protecció de les institucions i la societat civil, sinó també d’espais per a la presa de decisions, que han de poder fer-se efectives. Amb aqueixa premissa, a la Vall d’Uixó hem aprofitat l’ocasió per a dissenyar un conjunt d’activitats, no només dirigides als més menuts, sinó també als adolescents, a les seues famílies i al conjunt de la ciutadania, per a fomentar el dret a la participació, la cultura, l’educació, el benestar i la salut, entre d’altres. Entre les activitats programades trobem contacontes, teatre en família, balls infantils, curses, nits a la biblioteca, tallers de sensibilització contra la LGTBIfòbia i la violència de gènere, la celebració del dia de les ciutats educadores i la festa del dia de la infantesa, així com tertúlies de famílies, una jornada esportiva intergeneracional, i una xerrada informativa per promoure l’acolliment de xiquetes i xiquets.

Cal destacar, a més, dos iniciatives impulsades pel govern municipal on l’empoderament dels més menuts i els joves resulta fonamental com són el Consell Municipal i el Projecte Europeu STARS. Al llarg de la setmana passada, tots els centres educatius de la ciutat, tant els CEIPs com els IES han celebrat unes eleccions per a escollir els nous membres del Consell Municipal, que seran investits el dia de la infantesa. Es donarà inici així al nou curs del Consell, on es treballaran propostes per a millorar la nostra ciutat a partir de les necessitats dels més menuts.

D’altra banda, amb l’aplicació progressiva del projecte STARS i els camins segurs a l’ecola, es busca convertir la ciutat en un lloc més amable, on les persones siguen les protagonistes, recuperant els espais públics. En definitiva, a la Vall estem convençuts que els xiquets i xiquetes són el present i el futur del nostre poble, que cal escoltar-los i oferir-los la capacitat de decidir, perquè només així, amb el treball conjunt de totes i tots serem capaços de fer un poble per a viure.

*Primer tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó