El títol no és meu, era el titular amb el qual obria la web de la CNN Europe a la mateixa hora que Mariano Rajoy, en una compareixença on no acceptava preguntes de la premsa, afirmava que la seua acció de govern era un exemple per Europa. Igual que la CNN, les tires còmiques de The Guardian o The Telegraph no deixaven lloc per a la interpretació. Rajoy menteix. Com ha estat fent des de fa molt de temps en aquest tema, negant la realitat amb l’únic propòsit d’utilitzar políticament l’enfrontament amb Catalunya per generar odi i guanyar vots a curt termini.

El resultat de les polítiques del PP, més de 840 ferits per antiavalots. I això sols els que han passat pel Servei Català de Salut. Dits trencats, caps oberts, fins i tot ferits greus. A banda queden les contusions i ferides dels qui no van anar als hospitals. No recorde cap jornada amb tants civils desarmats ferits per les forces de seguretat. Tal volta això explique el titular de la CNN.

Davant d’açò, el cap de l’oposició diu que és una pena però que ha succeït perquè «han portat la política al carrer» (sic). Ja no sé què dir. Al fem els moviments socials i la societat civil. Només li falta reclamar el sufragi censatari i que ens governen els «listos» com ell.

No obstant això, els milions d’euros invertits, la violència utilitzada i les imatges esfereïdores, segons el govern català s’ha impedit la votació en 400 taules. La pregunta és: calia? No juraven una vegada i una altra que el referèndum no existia, que no tenia possibilitats de ser efectiu? No havien interceptat les paperetes i els correus electorals? No havien desarticulat la junta electoral? Calia la violència quan ni perillava la integritat de les persones, els béns ni la salut? El resultat, centenars de milers de persones mobilitzades. Un conflicte polític que s’ha de solucionar dialogant, democràticament. I que Rajoy volia solucionar judicialment i violentament. No va d’autodeterminació, va de democràcia. Venen dies durs, però reconéixer la repressió, deixar de fer xantatge al govern autonòmic i encetar el diàleg ajudaria molt. Tard o d’hora caldrà seure a negociar.

*Portaveu de Compromís per Castelló