El passat mes de novembre començàrem els treballs d’exhumació de la fossa comuna al Cementeri de Sant Josep de Castelló, uns treballs arqueològics que van reparar la injustícia que aquelles famílies havien patit durant massa anys; uns treballs que van servir per a tancar ferides. El pròxim dilluns dia 16 comencem amb la segona fase dels treballs d’exhumació on, a petició de les seues famílies, huit afusellats més, víctimes injustes de la repressió i la dictadura franquista, podran per fi descansar en pau i rebre sepultura digna.

Entregar els cossos a les seues famílies suposa dignificar estes persones que varen patir un dels episodis més foscos de la nostra història: l’execució i desaparició de centenars de demòcrates castellonencs en la postguerra. Persones assassinades i condemnades a l’oblit, persones que no van renunciar mai a la seua llibertat, a la seua dignitat i que van morir, sordament, lluny del camp de batalla.

Una tragèdia massa anys silenciada, una injustícia massa anys tolerada, una vergonya massa anys amagada. I tornarem a sentir a gent dir que amb les exhumacions reobrim ferides o busquem venjança. Res més lluny de la realitat. Les exhumacions, que assumeix íntegrament l’Ajuntament de Castelló, serveixen per a cosir les ferides obertes que pateixen les famílies dels afusellats. Són una qüestió de justícia i una solució necessària perquè la memòria de tantes i tantes famílies deixe de sagnar.

Qui puga considerar que l’oblit és la millor manera de superar la nostra història està molt equivocat. Només amb justícia i reparació, només des del respecte a aquelles persones injustament assassinades, començarem a retrobar-nos obertament amb el nostre passat. Marquem en roig a l’agenda la data del pròxim dilluns, dia 16 de setembre, però no serà l’última.

Perquè des de l’Ajuntament, sols o amb ajuda d’altres institucions, tenim l’objectiu de permetre totes les famílies que ho desitgen participar en aquest projecte. És la nostra obligació com a servidors públics i, per descomptat, la nostra obligació com a demòcrates.

*Regidora de Cultura i de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Castelló