Fa ja prop d’un any que un virus fins aleshores desconegut, el coronavirus SARS-CoV-2, ens ha sumit a nivell mundial en un malson del qual, encara hui, no sabem del cert quan podrem despertar. La pitjor incertesa, però, no està en saber quan sinó com. Quin món ens deixarà la covid-19? Com serà la Vila-real post-pandèmia?

Les conseqüències econòmiques i socials d’aquesta crisi sanitària a penes estan començant a aguaitar, amb sectors duríssimament colpejats per als quals les ajudes de les administracions --que estem fent a tots els nivells un enorme esforç-- no suposaran més que un alleujament de la situació, insuficient per a recuperar els nivells pre-pandèmia, almenys en el curt termini.

A hores d’ara, quan encara no podem albirar quina realitat socioeconòmica ens quedarà quan açò passe, que passarà, tots els nostres esforços des de l’Ajuntament s’estan centrant en què el virus destruïsca el mínim possible, alleujant la situació d’aquelles persones que pitjor ho estan passant en la mesura de les nostres possibilitats i consolidant els recursos i la xarxa de protecció que hem anat teixint en els últims anys, en aliança amb una societat civil de la que ens podem sentir ben orgullosos.

Continuen havent necessitats socials, moltes, que s’han de seguir atenent perquè no s’agreugen en el futur. Seguim, doncs, treballant, avançant i assentant les bases d’una Vila-real que volem més humana, més preocupada i ocupada per no deixar ningú arrere. Ho fem, com sempre, de la mà de l’aliança social amb les entitats que vam començar a teixir fa prop de 10 anys i que és, no em cansaré de repetir-ho, un dels eixos del nostre model de ciutat del que més orgullosos ens sentim.

Ara, amb un panorama post-covid d’incertesa i necessitats socials, hem de donar un pas més en aquesta aliança social i passar de col·laborar a co-treballar.

Amb aquesta idea, aquesta mateixa setmana ens hem reunit de manera telemàtica amb 17 entitats del tercer sector amb les que treballem de manera continua, la majoria d’elles amb convenis directes de col·laboració amb l’Ajuntament, per a actualitzar el Pla d’Inclusió i Cohesió Social que vam aprovar l’any 2019, incorporant dues novetats fonamentals: la nova Llei Valenciana de Serveis Socials Inclusius i les conseqüències que ens porta la pandèmia, amb nous reptes socials però també confiem que algunes oportunitats de futur a través dels fons europeus de reconstrucció.

Passar de col·laborar a co-treballar és més que un canvi semàntic. És per exemple, i entre moltes altres coses, atorgar capacitat executiva a aquesta xarxa de protecció social. I ho farem, tal com vaig anunciar, a través de la creació del primer Consell Local d’Inclusió i Drets Socials, que volem que vaja més enllà d’un òrgan merament participatiu per a què ens ajude directament en la gestió dels problemes del dia a dia. Treballant tots i totes junts serem més forts i eficaços per a eixir endavant en l’era post-covid. H

* Alcalde de Vila-real