Segons algunes estimacions, el vot de Joan Baldoví a favor de la investidura de Pedro Sánchez suposarà una inversió de 1.500 milions d’euros al País Valencià. Desconec el detall dels càlculs, però el que és cert és que, dels 32 diputats i diputades valencians al Congrés, només el de Compromís marca l’agenda del nostre territori i de les nostres comarques.

L’acord amb Baldoví és l’únic que posa sobre la taula la reforma del finançament autonòmic. Marca vuit mesos perquè el govern presente una proposta de finançament just i que en tres, comencen les transferències a les arques valencianes per compensar el dèficit.

Sí, ho sé. Parlar de finançament és avorrit. Però la realitat és que amb diners torrons. I és que la sanitat, la inclusió social, l’educació, són competències de la Generalitat que només es paguen si tenim diners. Passa el mateix amb el comerç, amb la cultura o amb la igualtat. Des de les noves oficines LGTBI de Castelló, València i Alacant, als mesuradors de qualitat de l’aire del Grau i de l’Alcora, els llibres de text gratuïts per escolars, fins a la construcció de centres per gent gran. Totes aquestes polítiques es paguen amb els recursos autonòmics i per això ens cal un finançament just, perquè a més recursos, més drets.

EL VOT de Compromís corregeix les vergonyes de l’Estat i obliga a fer que el Govern central aporte el 50% dels recursos de la dependència, obligació que marca la llei i que, fins ara, el govern de Pedro Sánchez no complia. I això significa poder donar una millor atenció a aquells que ho necessiten.

Parlem també de polítiques d’infraestructures i agrícoles. El vot de Compromís és decisiu per tal que els peatges en l’AP-7 no tornen i per al que el manteniment i la creació de nous accessos i noves proteccions acústiques estiguen garantits. Marquem la necessitat d’inversió per tenir un tren de rodalia de qualitat i especifiquem que cal tenir especial cura de Castelló.

ENS HO EXPLICARÀ hui Joan Baldoví, en la xarradeta que farem al Menador aquesta vesprada i a la qual aprofite per a convidar-los. Baldo parlarà de com el vot de Compromís farà que es revise com afecten la nostra indústria agrària els tractats de lliure comerç. Podran preguntar-li al nostre diputat com entenem la singularitat del sector agrícola mediterrani i perquè exigirà al govern d’Espanya que defense els nostres interessos a Europa (i no els ignore, com han fet els anteriors governs).

Parlarem amb el nostre diputat de com Compromís demana al nou govern que s’implique en la seguretat hídrica de la conca mediterrània. I això implica que caldrà revisar la capacitat de sostenir certes inversions hídriques. Ja ho avance, Compromís reclamarem que l’Estat rescate les dessaladores de la província, una inversió feta a l’ombra de l’especulació immobiliària i que ara és un ancora per als nostres pobles.

Hem posat l’agenda de Castelló a l’agenda del Govern central i hem donat valor al vot de més de 175.000 valencianes i valencians que ens van donar la seua confiança. Continuem treballant perquè el seu vot compromés done valor a Castelló.

*Portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló i diputat provincial