Els barris també són Vila-real. Són un lloc de trobada, de convivència, però també d’economia, d’esports, cultura i qualitat de vida. Aquesta filosofia, que hem aplicat des del primer dia al capdavant de l’Ajuntament, és la que va inspirar en l’anterior mandat municipal la campanya l’Alcalde al barri, una iniciativa pionera de proximitat que ens va portar a visitar pràcticament tots els racons de la ciutat amb un objectiu fonamental: posar-nos a la disposició dels veïns i veïnes i arreplegar de primera mà les impressions, necessitats i demandes de les diferents zones en què es divideix la ciutat. Xafar carrer i portar l’Ajuntament a peu de plaça.

Algú podria dir que els barris no necessiten un dia només. I és cert. Però aquesta jornada especial dedicada al barri no significa en cap cas que l’Ajuntament de Vila-real no treballe colze a colze amb els veïns dels barris cada dia de l’any. Al contrari. El contacte, tant des d’Alcaldia com des de les àrees de Proximitat i de Participació Ciutadana, és continuat. Tanmateix, igual que hi ha dies destinats a reivindicar i posar en l’agenda pública tot tipus de causes, les jornades de l’Alcalde al barri ens permeten focalitzar per un dia tota l’atenció en un barri determinat, fer-lo protagonista de l’agenda pública, des del punt de vista tant institucional com informatiu, fer balanç dels projectes realitzats i de les qüestions pendents, posant-nos a la disposició dels veïns i veïnes en tot allò que requerisquen.

Per això la campanya l’Alcalde al barri és una de les més importants de les que hem realitzat fins ara i per això la recuperem, en l’equador de la legislatura, quan les aigües electorals d’un període especialment intens pareixen definitivament calmades. Els dos últims anys, i per tal d’evitar qualsevol tipus d’acusació per part de l’oposició d’ús electoralista d’un instrument tant potent i interessant com l’Alcalde al barri, vam preferir deixar la iniciativa en stand by. Ara, però, amb la major estabilitat al Govern central i plenament consolidat el Pacte del Botànic amb una Generalitat que ha demostrat que es poden prioritzar les persones a pesar d’un infrafinançament històric i un deute heretat de 40.000 milions d’euros, arriba l’hora de recuperar aquesta campanya.

És el moment que l’Alcalde al barri torne a xafar el carrer. Per això, aquesta setmana ens hem traslladat a un dels barris més dinàmics de la ciutat, però que no sempre ha rebut l’atenció que mereix. Parle del barri Botànic Calduch, una zona que, malauradament, ha estat més notícia últimament pels empastres del PP que per les moltes possibilitats i oportunitats que ofereix. El principal d’ells, que vam poder explicar de primera mà als veïns, el del jardí del Botànic Calduch, el parc construït en 2010 pel PP sobre uns terrenys privats i sense pagar que un jutge ens condemna ara a retornar. Un dels empastres més greus dels que hem heretat de la gestió del PP, que estem treballant per resoldre i garantir en tot moment que el jardí, un espai fonamental del barri de Botànic Calduch, seguirà sent de tots els veïns i veïnes.

*Alcalde de Vila-real